Co byste měli vědět o mutaci delta, stručně a přehledně

Co byste měli vědět o mutaci delta, stručně a přehledně
Ve spojitosti s koronavirem se v poslední době masivně skloňuje mutace delta. Země, které dosáhly kolektivní imunity a epidemii zdánlivě překonaly, se nyní kvůli mutaci znovu uzavírají.

Kde se vzala mutace delta

O možném riziku mutací koronaviru se hovořilo již v minulém roce. Na přelomu března a dubna se začalo hovořit hned o několika mutacích, původem z různých koutů světa. Světová zdravotnická organizace však následně rozhodla, že se nadále nebude užívat označení variant dle jejich původu (denik.cz). Abychom docílili neutrality, přidělily se mutacím názvy řeckých písmen. Britská mutace nese název alfa a v současnosti je v Čechách zastoupena nejvíce. Beta varianta byla doposud známá jako jihoafrická mutace. Varianta gama s sebou nese riziko nákazy již krátce po prodělání covidu-19, jejím ohniskem byla Brazílie. Jako delta je nyní označována indická varianta, která se šíří mnohem vyšší rychlostí. 

Zdroj: Autor: Prostock-studio / Shutterstock

Jaká rizika mutace přináší 

Posle nynějších dat by se varianta delta měla šířit až dvakrát rychleji než původní virus. Ve Velké Británii dle irozhlas.cz rychle nahradila tamní mutaci, a i v dalších evropských zemích je zastoupena až z devadesáti procent. Pozitivní je, že zmutovaný vir nevyvolává horší průběh nemoci. Některé zdroje ale hovoří o tom, že by měl být v případě této mutace průběh nemoci více podobný běžnému nachlazení. Nejčastějším příznakem zůstává bolest hlavy. 

Oproti britské variantě je sice vakcinace méně spolehlivá. stále se ale její účinek pohybuje v řádech vyšších desítek procent.

První případy v České republice 

V současnosti je v Česku detekovaných okolo sta případů výskytu indické mutace, je však možné, že se již v tuto chvíli šíří komunitně. Je jisté, že v krátkém časovém horizontu nahradí variantu alfa. 

Účinnost očkování 

Klíčovou otázkou zůstává, zda je proti delta mutaci účinné očkování. Oproti britské variantě je sice vakcinace méně spolehlivá, stále se ale její účinek pohybuje v řádech vyšších desítek procent. Nejlépe vychází dle Seznam zpráv vakcína od firmy Pfizer, která po dvou dávkách plní svůj účel z osmdesáti osmi procent. Proočkovanost je ale jedinou cestou, jak mutaci zastavit. Dle odborníků je třeba naočkovat čtyři pětiny obyvatel, aby se komunitní šíření viru zastavilo.

Zdroj: