Delfín skákavý – Inteligentní mořský savec, který vlastně nikdy nespí
Foto: Andrea Izzotti / Shutterstock

Delfín skákavý – Inteligentní mořský savec, který vlastně nikdy nespí

Delfín skákavý patří mezi nejchytřejší zvířata na světě. Jejich zvědavost a inteligence nemá ve světě zvířat obdoby. Věděli jste například, že každý jedinec má své vlastní jméno? Nebo že se vlastně nikdy nevyspí? Nebo že často spolupracují s člověkem, a to i ve volné přírodě?

Sociální život

Delfíni jsou velmi sociální zvířata. Žijí ve velkých skupinách, kde si jedinci navzájem pomáhají. Tyto skupiny se jmenují školky. V těchto školách žijí i mláďata, která si tam nejen hrají, ale také se učí správně lovit a komunikovat s dalšími jedinci. Školy čítají až dvacet zvířat.

Zdroj: Autor: Willyam Bradberry / Shutterstock

Jejich komunikace je jedinečná. Vědci se domnívají, že jsou schopni vést jednoduché konverzace. Mořští biologové dokonce zjistili, že pokaždé, když se dva jedinci setkají, nejdříve se „osloví“ vlastním individuálním písknutím, a poté napodobují pískot druhého jedince. Pro lepší pochopení by se dalo říci, že jejich pozdrav není „Ahoj“, ale něco jako: „Já jsem Pavel, ty jsi Týna?“, na kterou druhý jedinec odpoví: „Já jsem Týna, ty jsi Pavel?“. Zatím není známo, že by nějaké další zvíře mělo takto vyspělé sebe pochopení.

V jednom americkém delfináriu se dva jedinci dokonce domluvili na tom ukázat trenérům stejný skok. Delfíni dostali za úkol předvést libovolný trik. Povel „udělej něco“ se delfíni naučili vždy jen jednotlivě. Když se tento povel poprvé dal dvěma delfínům současně, něco si pod vodou „řekli“, a poté ukázali doslova jeden a ten samý artistický skok: salto vpřed. Je tedy možné, že doopravdy mají vlastní řeč.

Potrava

Delfíni jsou lovci. Hlavní potravou jsou ryby, jež jsou loveny ve skupině, stejně jako smečka vlků – jedno zvíře ze skupiny přiláká ryby ke zbytku skupiny tak, aby byla oběť ze všech stran obklíčena.

Někdy uloví taktéž korýše. Protože se korýši často zahrabávají v písku na mořském dnu, vyvinuli mořští savci geniální způsob lovení. Utrhnou si mořskou houbu a pomocí jí rozvíří písek. Houbu používají proto, aby se nezranili – v písku se často nachází kamínky a tvrdé objekty, které by mohly rozškrábat čelist.

Rozmnožování

Delfíní samička je březí po dobu jednoho roku, mládě se poté rodí ocasní ploutví vpřed. Neprodleně po narození se instinktivně vydá k hladině, aby se nadýchlo. Do dospělosti se pak hravě učí přežít v divokém moři, jak si ulovit něco na zub a jak se vyhnout ohrožením. Ve věku tří let je delfín dospělý a obvykle se dožívá kolem 25 let (v zajetí až 50 let).

Spánek

Spánek je u delfínů velmi zajímavý. Mozek mořského savce nikdy celý nespí. Jedna hemisféra je vždy aktivní, aby se mohl delfín i při spánku pravidelně nadýchnout nebo uprchnout před nepřítelem. Přes celý život si tedy nikdy úplně nezdřímne.

Zdroj:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy