Slunečnice: Květina, která vám rozzáří zahradu a přinese užitek mnoha živočichům

Slunečnice: Květina, která vám rozzáří zahradu a přinese užitek mnoha živočichům
Zářivé květy otáčející se za slunečním svitem vyhlíží z nejedné venkovské zahrady. Slunečnice se hodí na venkov, ale i do měst. Její oslnivou krásou potěšíte nejen kolemjdoucí, ale obzvlášť mnoho užitečného hmyzu.

Původ a využití slunečnic

Slunečnice byla důležitou plodinou jihoamerických Inků. Semena slunečnic se dle magazínu National Garden Bureau již tenkrát lisovala na olej. Později v 16. století přivezli Španělé tuto impozantní rostlinu do Evropy, kde na ní pohlíželi spíše jako na kuriozitu. Nedílnou součástí potravinářského průmyslu se stala až v 18. století. Dnes se slunečnice využívají nejen na výrobu rostlinného oleje. Zelené stonky se zpracovávají na siláž pro krmení dobytka a semena jsou také oblíbenou pochoutkou mnoha ptáků, savců, hmyzu a motýlů. 

Zdroj: Autor: Dmitry Demkin / Shutterstock

Zajímavost o slunečnicích

Jednou z nejzajímavějších atributů slunečnic je jejich vlastnost otáčet své květenství za sluncem, tzv. heliotropismus. Tuto vlastnost má mnoho rostlin, ale u slunečnic je tento cyklus díky její velikosti opravdu výrazný. Ráno pupenství směřuje na východ, během dne se otáčí za putujícím sluncem, aby získalo maximum světla a večer skončilo na západě. Během noci se květ opět otáčí na východ. Jakmile se pupenství úplně rozevře, květenství zůstane směřovat na východní stranu.

Ráno pupenství směřuje na východ, během dne se otáčí za putujícím sluncem, aby získalo maximum světla a večer skončilo na západě.

Jak slunečnici pěstovat

Slunečnicová semena je ideální dle webu living.iprima.cz vysít přímo do půdy během května. Nejlépe se jim bude dařit na teplém a suchém stanovišti s pravidelnou zálivkou. Důležitá je ochrana před plži například v podobě měděných límců. Pokud se semínko uchytí, rostlinu už jen stačí zalévat. Prvních květů se dočkáte zhruba za 80–120 dní od výsadby.  

Zdroje: