Cvičit lze i v těhotenství. Stačí poslouchat své tělo a fyzické možnosti

Cvičit lze i v těhotenství. Stačí poslouchat své tělo a fyzické možnosti
Těhotenství není nemoc. A tak by se žena kromě zdravého stravování měla věnovat také cvičení. To ji ani dítěti ve správné míře rozhodně nemůže ohrozit.

Při cvičení je potřeba poslouchat své tělo

Sportovní nasazení, do kterého se žena během těhotenství pustí, by mělo vycházet z jejího dosavadního života. Pokud je zvyklá na pravidelný pohyb, rozhodně by se mu neměla v těhotenství vyhýbat. Nic se ale nemá přehánět. Je potřeba své tělo poslouchat a dát mu takové fyzické nasazení, které nijak neublíží ani tělu matky, ani miminku.

První trimestr ovlivňuje únava i nevolnosti

Podle toho, v kolikátém týdnu těhotenství žena je, rozlišujeme tři různé trimestry. Ten první začíná hned od doby početí a končí ve 13. týdnu. Toto období je velmi často spojováno s nevolnostmi, nedostatkem energie či pravidelnými bolestmi hlavy a nechutenstvím. Pokud se ale žena cítí v pořádku, nic nebrání její fyzické aktivitě. I přesto, že je první trimestr pro plod nejrizikovější, může se vrhnout do bezpečných sportovních aktivit.

Podle míry únavy a celkového pocitu by si žena měla vybrat i vhodnou aktivitu. Tou je v tomto období například pilates či těhotenská jóga. Nic nezkazíte ani dlouhými procházkami. Nejenom, že protáhnete tělo, navíc také naberete sílu z čerstvého vzduchu. Rozhodně se vyvarujte velmi náročným fyzickým aktivitám a také těm aktivitám, které vás jednoduše v tomto období nelákají.

Nic nezkazíte ani dlouhými procházkami
Nic nezkazíte ani dlouhými procházkami | Zdroj: VGstockstudio / Shutterstock

V druhém trimestru je prostor na náročnější pohyb

Druhý trimestr je zpravidla klidnějším obdobím, při kterém si žena může dát, v rámci možností, pořádně do těla. Pravidelné běžkyně by se rozhodně neměly obávat pustit zpátky do běhání. Ženy, které před těhotenstvím na běhání nebyly zvyklé, by ale měly dát přednost spíše procházkám. A to ideálně v přírodě, kde mohou dýchat čerstvý vzduch.

Pokud uvažujete o vyzkoušení nových sportovních aktivit, navštívit můžete lekce přímo pro těhotné. Takovými není pouze těhotenská jóga. Existuje také plavání pro těhotné či těhotenský pilates nebo cvičení na míčích. Bez obav můžete navštívit i posilovnu. Zde si ale dejte pozor na své maximální možnosti. Opět se řiďte svými zkušenostmi z minulosti. Správně dýchejte a snažte se co nejméně posilovat břišní svalstvo.

V pokročilejším stádiu těhotenství dejte přednost relaxaci a protažení

Ve 3. trimestru má již žena několik kilo navíc. Stejně tak pro ni zátěž představuje stále zvětšující se plod nacházející se v děloze. Proto je cvičení poměrně náročné. Náročnými mohou být ale i jiné, běžné a každodenní aktivity. Vyjít do schodů, donést domu nákup či jít na delší procházku může být v tomto období pro nejednu ženu velmi náročné. Zadýchávání je již na denním pořádku, i tak je ale potřeba udržovat tělo před porodem v kondici. Ve zdravém těle je zdravý duch. Při procházkách si navíc můžete procvičovat dýchání a příroda či výhledy kolem vás vám také mohou zvednout náladu.

Ve 3. trimestru již ale více odpočívejte. Vhodné je cvičení na nafukovacím míči, pomalá a meditační jóga či pouze relaxační cvičení s trénováním správného dýchání. Nezapomínejte ani varianty pohybu, při kterých dojde k protažení zad, která jsou namáhána přibývající zátěží.

Cvičit můžete ve skupině, ale také sama doma

Spousta žen se během těhotenství necítí příliš komfortně ve svém těle. Představa, že půjdou na skupinovou lekci, je tak pro ně naprosto nepřípustná. V dnešní době moderních technologií naštěstí existuje varianta pustit si cvičení online. Při provádění cviků z pohodlí domova vás tak nikdo neuvidí. Můžete si buď předplatit lekce od zkušených cvičitelů, nebo si najít videa na některé z internetových platforem. Cvičení tak můžete mít i úplně zdarma.

Cvičení na míči protáhne tělo a uleví zádům

Oblíbeným pohybem v těhotenství je cvičení na míči. I to lze provádět z pohodlí domova. Pokud ale nemáte dostatek prostoru nebo si domů nechcete pořizovat skákací míč, pak můžete navštívit i skupinové lekce. Cvičení na míči pomáhá od nejednoho neduhu, který vás nejen v pokročilém stádiu těhotenství může potkat. Ulevuje od bolesti zádových svalů, které jsou při cvičení kromě protahování také posilovány. Cvičení na míči uleví ale i oteklým nohám. S tímto druhem pohybu můžete začít prakticky kdykoliv. Vašemu tělu ale prospěje, když na něm začnete cvičit nejpozději od druhého trimestru.

Více než kdy jindy dbejte na to, co cvičíte

Jak těhotenství postupuje, mění se i složení cviků, které jsou pro ženu vhodné. Od druhého trimestru jsou pro ženu prakticky zakázané jakékoliv rotační cviky. Ty nejsou vhodné nejenom kvůli plodu, ale také kvůli nadměrné zátěži těla matky. Jakékoliv cvičení by pak nemělo být s příliš velkou zátěží. A to již od začátku těhotenství. 

Pozor si mimo jiné dejte také na posilování břišních svalů. To, že jste těhotná, rozhodně neznamená, že okamžitě musíte přestat cvičit břišní svalstvo. Měla byste jej ale šetřit. Stejně jako celé své tělo. Velkým tématem je, nejenom kvůli přibírání, cvičení na bolesti zad. Ty se totiž nevyhnou téměř žádné těhotné ženě.  Prevencí je pravidelný pohyb a také sezení na skákacím míči. Od bolestí ale pomůže i již zmiňovaná jóga, pilates nebo plavání.

Cvičte s rozvahou a podle vašich možností

Cvičení v těhotenství rozproudí krev a protáhne již tak poměrně dost zatěžované ženské tělo. Nic se ale nemá přehánět. Obecně platí, že pokud budete po celou dobu těhotenství sedět na gauči, je to stejně nebezpečné, jako když se vaše cvičení výkonnostně přiblíží profesionálním sportovcům. Při cvičení dbejte především na poslouchání svého těla a zbytečně se nepřetahujte.

Zdroj článku: