I duše potřebuje očistu. Umění relaxovat a odpočinout si psychicky je důležitější, než si myslíte. Víte, jak na to?

I duše potřebuje očistu. Umění relaxovat a odpočinout si psychicky je důležitější, než si myslíte. Víte, jak na to?
Možná pravidelně pečujete o svou postavu, vlasy nebo pleť. Ale staráte se stejně dobře i o vaši duši? Když pomineme případné zatížení duše karmou z minulých životů, každý den je naše duše a mentální zdraví vystaveno nejrůznějším podnětům. Ty ovlivňují naše chování, strachy a vůbec životy více, než je zdrávo. 

Stejně jako se unaví tělo a jeho svaly, může se unavit také duše. To hlavně tehdy, když jí nevěnujete moc pozornosti a zahlcujete ji i v době, když už vjemy nestačí pobírat a zpracovávat. Stres, vztahové problémy a vlivy okolí mohou duši takzvaně ušpinit.

Když je toho hodně, může se rovnováha duše narušit a pak na řadu nastupují psychické problémy a úzkosti. Psychika tyto problémy postupně začne přenášet na tělo a objevují se zdravotní potíže jako vysoký tlak, bolesti hlavy, nespavost nebo zažívací potíže. Lidé, aniž by si uvědomili, že je původ těchto potíží psychický, řeší toto návštěvou lékaře a nejrůznějšími léky. Přitom vyřešit by tyto zdravotní problémy mohla pravidelná duševní hygiena. Na rovnováhu duše má zaručeně vliv také strava, pravidelný pohyb a odpočinek. 

Je důležité udržovat ve všem rovnováhu. Zdroj: Chepko Danil Vitalevich/ Shutterstock

Také v duši je potřeba udržovat pořádek a odpočinek. K očistě duše potom přispěje i pohyb a pestrá strava. Očistit duši může i změna vašich dosavadních návyků.

Dejte si pozor na to, čím vaši duši krmíte

Ačkoliv je těžké si to připustit, naše vědomí si do podvědomí ukládá všechny informace, kterým ho vystavujeme. Jen zvažte, kolik obrazů války a násilí denně vídáme v televizi. Už jste se někdy zamysleli nad tím, jaký vliv to má na vaši náladu a celkovou pohodu? Odpověď je jednoduchá: Má to větší vliv, než si myslíte. Ačkoliv jsme se naučili obrazy, které denně vídáme na internetu, v televizi nebo kterým se vystavujeme v našem okolí, vnímat jako normu a časem jsme k nim ztratili citlivost, jsou ve skutečnosti zárodkem strachu, který se ukládá hluboko v nás.

Různé katastrofické zprávy a obrazy vytváří v našich myšlenkách zákeřné vzorce chování, které ovlivňují naše myšlenky, emoce a chování. Stáváme se například více úzkostliví, bázliví a nepřátelští vůči našemu okolí. A to zbytečně. Přitom vy jste tím, kdo rozhodne, čím svou duši nakrmíte. Budete informace, které vnímáte, filtrovat, nebo k sobě pustíte opravdu všechno, včetně lží, jedů, násilných obrazů a polopravd, kterých je všude plno? 

Jak tedy pečovat o svoji duši? 

Abyste v sobě přestali pěstovat strach a napětí, vyplatí se pravidelně pečovat o duševní hygienu. Začít můžete tím, že omezíte televizi a také internet a přestanete do sebe jako houba vstřebávat vše, co je tam vysíláno. Vybírejte pouze to, co je poučné nebo zábavné a co vás v žádném případě nezatěžuje. Pomohou také meditace, relaxace a reflexe. Například psaní deníku je jedním ze způsobů, kterým se můžete uvolnit a uklidit vaši duši.

Při očištění duše napomůže např. jóga. Zdroj: SFIO CRACHO/ Shutterstock

Duši očistí také cvičení jógy nebo klidně jen procházka na čerstvém vzduchu. Při ní se zaměřte na vnímání přítomného okamžiku. Opravdu pozorujete své okolí, nebo jste duchem nepřítomni a věnujete se spíše zítřejšímu rozhovoru se šéfem? V rámci péče o duševní hygienu se držte dál od toxických vztahů, lidí a okolí, které vás negativně ovlivňuje. Poslouchejte například podcasty, které vám dělají radost a nějakým způsobem vás naplňují, navraťte se k přírodě a tomu, co vás dělá šťastnými.

Každý měsíc až tři měsíce přitom kontrolujte, jestli očistě duše stále věnujete svou pozornost, nebo jste sklouzli ke svým starým vzorcům a opět svou psychiku nezdravě zahlcujete. Chce to cvik, ale časem opravdu můžete být nejen optimističtější, nýbrž také sebevědomější, vědomější i zdravější.