Sladká chuť dýně na podzimní chmury

Sladká chuť dýně na podzimní chmury
Teplá žlutooranžová barva dýně potěší naše oči a sladká plná chuť zase prohřeje naše tělo. Tato nízkokalorická podzimní královna je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, působí pozitivně na vnitřní orgány i na naši mysl.

Dýně se k nám dostala při tureckých výpravách, proto se jí taky na Moravě říká “turek”. Jednou z nejoblíbenějších druhů dýní je japonská odrůda Hokkaido, možná právě proto, že se nemusí loupat a hodí se na přípravu krémové polévky. Máslová dýně hruškovitého tvaru se žlutou dužninou a s minimem semínek skvěle ladí do sladkých pokrmů a dětských přesnídávek. Muškátová dýně se dá jíst i za syrova a dýně špagetová poslouží jako náhrada špaget nebo nudlí do polévky.

Dýňové risotto nebo slaný dýňový koláč patří mezi chutná podzimní jídla.   

Risotto s pečenou dýní Hokkaido

Nakrájíme 1 kg dýně a promícháme s olivovým olejem a nasekanými šalvějovými nebo tymiánovými lístky, osolíme, opepříme a pečeme na 30 minut v troubě rozehřáté na 200° C. Mezitím si dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme dva rozsekané stroužky česneku a 500 g kulatozrnné rýže. Směs na risotto promícháme a postupně přiléváme 1,5 l zeleninového vývaru a 2 dcl bílého vína. 

Polovinu pečené dýně rozmixujeme na pyré a přidáme k uvařené rýži. Zbylé kousky dýně naservírujeme na kopečky rýže a vše pak posypeme lístky polníčku, dýňovými semínky a parmazánem. 

Slaný dýňový koláč

Na těsto smícháme 100 g nakrájeného másla a 150 g hladké mouky se solí a trochou vody, tak aby se těsto nelepilo. Můžeme přidat vejce, ale není to nutné. Těsto necháme v chladu půl hodiny odpočívat.

Na olivovém oleji opečeme na kostičky nakrájenou malou dýni s třemi nadrobno nasekanými cibulkami. Osolíme, opepříme a opékáme zhruba 15 minut. K vychladlé zeleninové směsi přilijeme kelímek smetany, 3 vejce, přidáme 150 g strouhaného eidamu a promícháme. 

Rozválené těsto vložíme do formy a propícháme vidličkou. Dáme péct do trouby předehřáté na 180° C. Po 15ti minutách formu s těstem naplníme připravenou směsí, posypeme nasekaným oregánem a dopečeme zhruba ještě půl hodiny.