Rostlinná mléka. Jak si je levně a jednoduše připravit doma

Rostlinná mléka. Jak si je levně a jednoduše připravit doma
Rostliná mléka jsou skvělou volbou pro vegany, lidi s alergií na laktózu. Pochutnají si na nich ale všichni. Seženete je v téměř každém obchodě. Jejich ceny jsou ale většinou hodně vysoké a nemáte vždy jistotu, že jsou úplně přírodní. Můžete si je ale zdravě, levně a jednoduše připravit i doma!

Druhů existuje spoustu: kokosové, ovesné, sojové, oříškové, atd... Postup je u všech podobný, a tak tu máte recepty na tři základní rostlinná mléka: mandlové, sojové a kokosové. Postup je opravdu jednoduchý a potřebujete jen dvě základní suroviny.

Mandlové mléko

Ingredience

  • 1 hrnek mandlí
  • 4 hrnky vody

Postup

Mandle i se slupkou namočte do vody nejlépe přes noc, nejméně ale 4 hodiny předem. Poté připravené mandle propláchněte a usušte a společně s vodou dejte do mixéru. Pokud chcete mít mléko sladší, přidejte med, javorový sirup, datle či jakékoliv jiné sladidlo. Můžete ho ale nechat neoslazené a případně dosladit později. Mandle s vodou rozmixujte a poté už jenom přeceďte. To uděláte tak, že si vezmete si plátýnko, utěrku nebo jakoukoliv jinou látku, dáte ji do cedníku a přes ní mléko přelijete. Zbytek dužiny vyždímáte a mléko je hotové! Rozmixované mandle můžete dál využít např. jako posypku na pečení, do jogurtu, nebo jen tak na chuť.

Hotové mléko skladujte v lednici. Tam vám vydrží 3 - 5 dnů.

 

Sojové mléko

Jeho příprava je trochu složitější, protože se musí ještě převařit, ale i tak je postup rychlý. Samotné nemá tak dobrou chuť jako mandlové nebo kokosové, je tedy dobré např. do kávy nebo na vaření a pečení.

Ingredience

  • půl hrnku sušené sóji (80g)
  • 4 hrnky vody

Postup

Sóju přes noc namočte do vody (nejlépe 12 a více hodin). Poté sóju usušte a oloupejte slupky. Nemusíte je loupat, ale mléko bude mít lepší strukturu, pokud bude sója bez slupek. Poté sóju se třemi hrnky vody rozmixujte dohladka a můžete přecedit stejně jako u mandlového mléka. Přelijte mléko do hrnce, přidejte jeden hrnek vody a za stálého míchání přiveďte k varu. Nechte vařit asi 20 minut, občas zamíchejte, pokud vznikne pěna, vyndejte ji z hrnce. Mléko odstavte a nechte vychladnout, případně můžete osladit.

Také skladujte v lednici, nejdéle 3 - 5 dnů.

 

Kokosové mléko

Ingredience

  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 3 - 4 hrnky vody
  • špetka soli

Postup

Postup je stejný jako u mandlového mléka. Vše rozmixujeme a přes látku přecedíme.

Dejte mléko do lednice a spotřebujte do 5 dnů.

 

Určitě recepty vyzkoušejte, rostlinné mléko je skvělou náhradou za to kravské a možná vám bude chutnat ještě víc!