Na první pohled fádní bábovka je ve skutečnosti hvězdou mnoha chutí

Na první pohled fádní bábovka je ve skutečnosti hvězdou mnoha chutí
Kefír je častou a nedílnou součástí každé ledničky, a proto jej můžete bez nutnosti někam chodit zakomponovat i do vaší nedělní bábovky. Ostatní suroviny na její těsto doma máte určitě taky. Nezbývá, než se do pečení kefírové bábovky pustit. Kefírová bábovka je sice jednoduchá na přípravu, sama se ale neudělá. Tak jde se na to!

Na první pohled se může zdát bábovka tím nejnudnějším dezertem k nedělnímu obědu. Bábovkové těsto je ale velmi jednoduché a přizpůsobivé. Přidat do něj můžete cokoliv dle vlastní chuti, pokaždé tak může chutnat jinak. Dnešní recept činí výjimečným kefír. Kefírová bábovka si žádá následující ingredience:

Na těsto potřebujete:

  • 360 g polohrubé mouky
  • 230 g cukru
  • 250 g másla
  • 400 ml kefíru
  • 4 vejce
  • 1 čajová lžička sody
  • 1,5 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 3 polévkové lžíce neslazeného kakaa

Na polevu si připravte:

  • 125 ml smetany ke šlehání,
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného sirupu

Těsto bude hotové, než stačíte říct bábovka, a proto si nezapomeňte předehřát troubu na 170–180 °C. Pak už jen stačí vytáhnout potřebné náčiní a nalít si sklenku vína.

Zdroj: SewCream / Shutterstock

Základ lahodného těsta tvoří máslo

Když se řekne bábovkové těsto, vybaví se většině olej, který je jeho častou součástí. Vypečené hospodyňky však už vědí, že lahodné těsto na bábovku lze umíchat také z másla. V jedné míse smíchejte mouku, sodu a prášek do pečiva.

„Prášek do pečiva můžete do těsta přidat prakticky kdykoliv. Hlavní je, že si na něj vzpomenete. Avšak jeho pečlivé smíchání s moukou je zárukou lepšího kynutí.”

V další misce umíchejte máslo s cukrem. Abyste se zbytečně netrápili, máslo si nezapomeňte vyndat z lednice s dostatečným předstihem, aby změklo. Máslo s cukrem můžete do hladké pěny umíchat ručně, čímž vám pro dnešek odpadá cvičení, mixér vám však usnadní a urychlí celý proces.

Do máslové pěny postupně rozklepněte všechna vejce – pozor na skořápky, přidejte vanilkový extrakt (klidně pravou vanilku), směs mouky, sody a prášku do pečiva a hvězdu tohoto receptu – kefír.

Když chcete, aby bábovka byla dvoubarevná...

Chcete-li mít bábovku dvoubarevnou, odlijte z hotového těsta asi jednu třetinu a do ní pak vmíchejte kakao. Bábovkovou formu si nezapomeňte dobře vymazat. Do formy nalijte napřed bílé těsto, do něj pak dle své fantazie zakomponujte to kakaové. Maličko obě směsi prošťouchněte vidličkou a pečte cca 50 minut.

V této době hravě stihnete dopít víno, uklidit kuchyň a připravit polevu. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, vmíchejte máslo, šlehačku a kukuřičný sirup. Mezitím se kefírová bábovka v troubě postará o provonění vašeho domova. Po vytažení a vyklopení bábovku potřete polevou, jestli vám ji děti mezitím nesnědly.

Zdroj článku: