Zásnubní prsten Kate Middleton měl původně patřit princi Harrymu

Zásnubní prsten Kate Middleton měl původně patřit princi Harrymu
Dojemná historie zásnubního prstenu Kate Middleton začíná vlastně už u safírové brože královny Viktorie, která mohla Charlese inspirovat k jeho výběru pro svou budoucí nevěstu Dianu. Po smrti princezny z Walesu si prsten převzal Harry, aby měl na maminku památku. Přesto se šperk dostal k Williamovi.

Klenoty Garrard: Od brože pro Viktorii k prstenu princezny Diany

Obří kámen na levém prsteníčku princezny Kate jen tak nepřehlédnete. Úchvatný safírový a diamantový zásnubní prstýnek, se kterým princ William požádal svou milovanou o ruku, byl oceněn na neuvěřitelných 300 000 liber (přibližně 8 119 260 Kč, některé zdroje dokonce uvádějí částku podstatně vyšší). Vysoká cena přitom není jeho hlavní předností. Tou je fascinující historie, která se za ním skrývá. Nejprve patřil princezně Dianě. Když v roce 1981 s princem Charlesem nakupovali u oficiálního královského klenotníka, společnosti Garrard, jeden kousek padl Charlesovi do oka: 12karátový oválný safír lemovaný 14 diamanty.

Společnost Garrard proslula tím, že používá safíry a ručně vybírá nejlepší drahokamy, z nichž činí ústřední bod svých návrhů. Jedním z nejznámějších příkladů je pozoruhodný safír na nádherné broži královny Viktorie. Zářivý oválný safír si nechal vyrobit princ Albert v roce 1840 jako dárek pro svou nevěstu na znamení věčné lásky. Je orámován 12 velkými diamanty a Viktorie si ho vzala na svatbu jako „něco modrého“. Zalíbil se jí a stal se neopomenutelnou součástí jejího příslušenství, dokud Albert v roce 1861 nezemřel. Ve vlastní závěti stanovila, že brož bude po její smrti korunním dědictvím, takže bude muset zůstat v královské rodině. Královna Alžběta II. ji nosila při zvláštních příležitostech, např. během setkání s Johnem F. Kennedym nebo na křtu prince Williama.

Prsten připadl Harrymu, ten ho ale přenechal Williamovi

S takovou vznešenou historií za zvoleným designem není překvapením, že princ Charles nakonec navrhl safírový prsten. Když Diana v roce 1997 zemřela, její synové byli přivedeni do Kensingtonského paláce, aby si z jejích věcí vzali něco na památku. Právě tady nastal onen důležitý zvrat. Princ William si totiž vybral hodinky od Cartiera, zatímco Harry zvolil mámin zásnubní prstýnek.

Pokud se teď rychle přesuneme o třináct let dopředu, dostaneme se do chvíle, kdy se William rozhodl požádat o ruku svou přítelkyni Kate. Harry tehdy neváhal a přenechal staršímu bratrovi prsten, aby ho mohl budoucí snoubence nabídnout, a to navzdory skutečnosti, že William si tenkrát vybral hodinky.

Prsten krásně ladí s ostatními šperky. Zdroj: 360b / Shutterstock

Meghan nemusí závidět. I její prsten vzdává Dianě poctu

Bratři mezi sebou uzavřeli dohodu, že kdokoli se zasnoubí první, získá pro tu příležitost Dianin prstýnek. Ačkoli ho tedy použil William, princ Harry mohl stále vzdát mamince dojemnou poctu, když posléze žádal o ruku Meghan Markle. Jak to udělal? Svérázným a krásným způsobem – navrhl pro svou vyvolenou úchvatný prsten se třemi diamanty na jednoduchém zlatém kroužku. Dva menší z oněch diamantů pocházejí z osobní sbírky princezny Diany. Velký kámen uprostřed má rovněž skrytý význam. Pochází původně z Botswany, kterou Harry nazývá svým „druhým domovem“.

Prstýnek Meghan má také skrytý význam. Zdroj: Alan Fraser Images / Shutterstock