Harryho třaskavé memoáry: Kokain, nacistická uniforma a rvačka s bratrem

Harryho třaskavé memoáry: Kokain, nacistická uniforma a rvačka s bratrem
Výbušné memoáry vévody ze Sussexu, v originále nazvané Spare, odhalují hluboce osobní podrobnosti o Harrym a širší královské rodině, od popisů princova užívání kokainu a ztráty panictví až po syrové rodinné roztržky. Zákonitě musejí vyvolat pořádné pozdvižení. Pořídíte si také výtisk?

Ztráta milované matky

Harry knihu věnoval manželce Meghan, dětem Archiemu a Lilibet a samozřejmě své matce. Příběhu dominuje rivalita se starším bratrem, princem Williamem, a právě ztráta jejich matky, princezny Diany, k níž došlo v roce 1997. Harry, jemuž bylo v té době pouhých dvanáct let, nikdy médiím neodpustil matčinu smrt při autonehodě, během níž byla pronásledována fotografy.

Úvodní kapitola vypráví, jak jeho otec Charles – nyní král Karel III. – oznámil zprávu o matčině nehodě, ale ani syna neobjal. Harry prozrazuje, že o několik let později požádal svého řidiče, aby jej provezl tunelem Pont de l'Alma v Paříži, místem oné smrtelné nehody. Doufal, že mu to pomůže ukončit desetiletí neutuchající bolesti. On i William žádali otce, aby si nebral svou dlouhodobou milenku Camillu Parker Bowles – ze strachu, že by se mohla stát „zlou macechou“.

Ve stínu staršího bratra

Harryho rovněž trápí postavení královského „náhradníka“ za Williama, dědice britského trůnu. Vypráví o dlouholeté sourozenecké rivalitě, jež se zhoršila poté, co Harry navázal vztah s americkou herečkou Meghan Markle, s níž se v roce 2018 oženil.

Během hádky, k níž došlo roku 2019, prý William označil Meghan za „hrubou a neslušnou“. Popadl Harryho za límec a srazil k zemi. Mladší bratr utrpěl řezné rány a modřiny, když přistál na misce pro psy, která se pod jeho zády roztříštila. Podle Harryho pak Charles oba prince prosil, aby se usmířili. Po pohřbu prince Philipa v roce 2021 jim řekl: „Prosím, chlapci, nedělejte z mých posledních let utrpení.“ Buckinghamský palác (zastupující krále Karla III.) a kancelář Williamova Kensingtonského paláce se k žádnému z obvinění nevyjádřily.

O kvalitách knihy lze pochybovat, přesto jde na dračku. Zdroj: lev radin / Shutterstock

Divoké dospívání a užívání drog

Memoáry naznačují, že mediální obraz Harryho večírků během bouřlivého dospívání byl zasloužený. Líčí například, jak mladík v sedmnácti letech přišel o panictví na poli za hospodou a se starší ženou, která milovala koně a chovala se k princi jako k „mladému hřebci“. Byla to, jak sám říká, „ponižující epizoda“.

Dočtete se také, že v tomtéž věku začal brát kokain, aby „mohl něco cítit a být jiný“. Přiznává i užívání konopí a „kouzelných houbiček“, což vedlo k halucinacím.

Důsledky nacistické uniformy

Mezi Harryho nejznámější skandály patří nacistická uniforma, kterou si v roce 2005 oblékl na kostýmní párty. V knize tvrdí, že ho bratr William a švagrová Kate ve výběru oblečení podpořili a „vyli“ smíchy, když to viděli. V roce 2006 byl nicméně nahrán při užití rasistického výrazu o vojákovi pákistánského původu. Tvrdil však, že nevěděl, že se jedná o nadávku a že dotyčný voják se neurazil.

Ostatně kvůli incidentu s kostýmem se pak Harry začal cítit od své rodiny odcizený a připadalo mu nespravedlivé, že William navzdory svému podílu viny vyvázl tak lehce, zatímco on byl nucen nést tíhu veřejného pobouření. Právě tady lze najít počátek dlouhého období, kdy spolu princové nemluvili. Impulsem pro problémy mezi Harrym a jeho rodinou tedy nebyla až manželka Meghan.

Na usmíření to nevypadá

Tak či onak v knize nic nenasvědčuje tomu, že by vztahy v královské rodině měly být brzy napraveny. Na posledních stránkách Harry popisuje, jak s Williamem kráčeli bok po boku během pohřebního průvodu královny Alžběty II. v září 2022, ale promluvili spolu sotva dvě slova. Následujícího dne se s Meghan vrátil do Spojených států.

Harry připisuje své manželce zásluhy za to, že změnila způsob, jakým vnímá svět a sebe. Než ji poznal, byl „zabalený do privilegií“ a neměl pochopení pro nevědomé předsudky. V rozhovoru k propagaci knihy řekl, že touží po usmíření, ale nejprve musí přijít nějaká „odpovědnost“.

Zdroje článku: