Alexej Navalnyj míří za mříže, Putina označil za zbabělce a traviče

Alexej Navalnyj míří za mříže, Putina označil za zbabělce a traviče
Opoziční vůdce Alexej Navalnyj si vyslechl verdikt - 2 roky a 8 měsíců vězení. Před soudní budovou zadržovala policie podporovatele opozice, po celý den a ve velkém.

Systematické porušování podmínky

Přesně z tohoto důvodu poslala soudkyně opozičního lídra Alexeje Navalného odsedět si nepodmíněný trest do vězení. V úterý po 18 hodině našeho času byl znám konečný verdikt pro Navalného, 3,5 let trestu. Od toho se odečte doba, kterou strávil Navalnyj v domácím vězení, celkově bude za mřížemi 2 roky a 8 měsíců. Důvodem nepodmíněného trestu je porušení trestu podmíněného, tedy za údajnou zpronevěru. K soudu se dostavila jeho manželka Julia, kromě ní měl ale Navalnyj mnoho podporovatelé přede dveřmi budovy.

Alexej Navalnyj byl zatčen krátce po návratu do Ruska. Vracel se z Berlína, kde se zotavoval z pokusu o otrávení jedem typu novičok.

Ikonická zpráva opozičního lídra

Navalnyj si na adresu prezidenta Putina nebere žádné servítky. V úterý se nechal slyšet, že Vladimír Putin vejde do dějin jako "travič a zbabělec". Připomenul také pokus o otravu jedem typu novičok s tím, že všichni ví, kdo je za tento počin zodpovědný. Současně vyzval k propuštění sebe a všech politických vězňů.

Policie zatýkala ve velkém

Už od rána se před soudní budovou shromažďovali příznivci opozice, aby tak vyjádřili podporu Alexeji Navalnému. Podle ruského zdroje OVD - info bylo zadrženo 385 lidí, zda je toto číslo konečné však není jisté. Policie měla také kontrolovat lidi u stanic metra, kolemjdoucí, a nakonec došlo i k uzavření několika ulic v centru Moskvy. Zvýšená ostraha byla také v Petrohradě, kde se současný prezident rovněž netěší velké popularitě.