Proč je Česká republika nejhorší v boji proti pandemii

Proč je Česká republika nejhorší v boji proti pandemii
Babišovo tvrzení, že jsme „best in covid“, již dávno neplatí. Co do počtu nově nakažených drží Česká republika smutné světové prvenství. Koho z toho můžeme vinit?

Chaotická opatření bez odůvodnění

Zatímco na v jarní vlně patřilo Česko skutečně k zemím, které se s pandemií dovedly vypořádat nejlépe, v současné situace se děje pravý opak. Jedním z nejzásadnějších faktorů v první vlně byla soudružnost Čechů. V každé druhé domácnosti se šily roušky, a i navzdory chaotickým usnesením, nezvládnuté komunikaci vlády a nepřehlednosti opatření se lidé snažili šíření viru zamezit.

Tato situace však trvá již rok a neschopnost státu rozumně vysvětlit některá opatření již není čím obhájit. Přetrvávají zde některé neracionální restrikce, takový přístup občany demotivuje. Mimoto se zde díky nouzovému stavu odehrávají nikým neobjasněné státní zakázky a vláda tím naprosto ztratila důvěru. Situaci nepřidávají ani kontroverzní výstupy politiků, při kterým oni sami navzdory opatřením navštěvují podniky, a následné komicky frekventované změny v čele Ministerstva zdravotnictví. 

Stále zde jsou popírači 

Přestože počet potvrzených případů nákazy koronavirem v České republice již přesáhl jeden milion, počet úmrtí překročil hranici dvaceti tisíc a s největší pravděpodobností se tak s virem již každý setkal, stále se zde ale pohybuje celá řada popíračů. Ty jsou navíc přikrmovány osobnostmi jako je Václav Klaus. 

„Švédové taky nezaváděli opatření a zvládli to,“ zní častý argument antirouškařů. Je sice pravda, že ve Švédsku nedocházelo k tam striktním omezením, důležitý faktor ale sehrála vlastní odpovědnost tamních obyvatel. Je však třeba si uvědomit, že pokud nemají být přísná opatření, musí vláda spoléhat na rozumný úsudek každého z nás a neznamená to odhození roušek. Z tohoto benevolentního přístupu se ale vyléčila i švédská vláda, když s aktuálně stoupajícím počtem nakažených zavádí podobná omezení jako zbytek Evropy. 

Neočkuje se a chybí plošné testování

Pravidelné plošné testování by odhalilo skutečný stav promoření společnosti a zajistilo by izolaci infikovaných jedinců. Současnou nejzásadnější chybou vlády je nefungující očkovací systém. V porovnání s ostatními státy jsme zaspali a když konečně máme co očkovat, tak není čím. Většina očkovacích center se teprve staví, zatímco v jiných státech již dosahují stádní imunity.