Jaroslav Flegr se o pandemii skutečně nebojí mluvit, v čem měl pravdu a jaké jsou jeho predikce pro rok 2021

Jaroslav Flegr se o pandemii skutečně nebojí mluvit, v čem měl pravdu a jaké jsou jeho predikce pro rok 2021
Evoluční biolog Jaroslav Flegr občas vystoupí s tvrzením, o kterém by se nadále dalo polemizovat. Některé předpovědi, a není jich málo, se ale přesto naplnily. Co nás podle pana Flegra čeká dál?

Předpověď kritické druhé vlny 

Už v létě, kdy jsme podle premiéra Babiše byli "best in covid", zveřejnil Jaroslav Flegr apel na vládu, aby zpřísnila opatření, neboť v opačném případě budeme mít na podzim každý den 4000 nově nakažených nemocí covid19. Tato předpověď se naplnila dá se říci jen tak napůl, nebyla zcela přesná. Jak si všichni pamatujeme na podzim 2020, situace byla mnohem horší, než jak jí Flegr předpovídal.

Čtěte také: Očkovat se, či neočkovat se? Výhody vakcinace proti koronaviru mluví jasně

S mrazáky na mrtvoly přestřelil

Na konci října se znova nechal slyšet v jednom z mnoha rozhovorů, že koncem listopadu bude denně 1000 zemřelých na covid, že budou nemocnice přeplněné a bezvládná těla budou muset čekat v mrazácích, než dojde k důstojnému rozloučení. Taková situace ale, díky bohu, nenastala. Není spor o tom, že nemocnice fungují na 150 %, mrazáků jsme se ale naštěstí nedočkali. 

Je pravda, že u některých krematorií v městech České republiky byly v několika dnech přistaveny obrovské chladící boxy, většinou se ale jednalo pouze o preventivní opatření.

Čtěte také: Kdy se můžeme objednat a kolik dávek dostanete? Vše co potřebujete vědět o vakcíně proti koronaviru

Vláda je příliš laxní a málo zasahuje do soukromí občanů

Že jsou některé kroky vlády skutečně diskutabilní, o tom nejspíš není pochyb. Myšlenka, že by vláda neměla být tak laxní a nebát se více zasáhnout do soukromí občanů je ale velice zcestná. Flegr uvedl, že by měla mít vláda přístup k neanonymizovaným informacím o poloze, bankovních transakcích a datům od mobilních operátorů jednotlivých občanů. Tento krok prý nejvíce pomohl asijským zemím v boji proti pandemii, kdy měl Flegr na mysli nejspíš Čínu, tedy stát, který se rozhodně nevyznačuje demokratickými hodnotami.

Flegr je pro tvrdší lockdown

Nikdy se nebránil zavedení více omezujících pravidel. Opatření jsou podle Flegra nezbytná, přesto jsou ta, který vydala vláda ČR silně nedostačující. Flegr navrhuje velice přísný lockdown, s mnohem přísnějším zákazem vycházení, než tady máme teď. Jedině tak prý v boji s koronavirem vyhrajeme.

Čtěte také: Daniela Písařovicová vyrazila před nástupem do DVTV na hory a poslala vzkaz novým kolegům

Predikce pro rok 2021

Pokud budeme otálet s očkováním proti covidu19, můžeme mít podle Jaroslava Flegra 100 tisíc zemřelých do léta 2021. Současná situace je podle něj totiž ještě vážnější než stav, který zde byl v říjnu, přichází 3. vlna pandemie. 

Vidí ale i jisté světlo na konci tunelu, a to ve formě očkování a členství v EU, která nás takřka donutí alespoň částečně proočkovat populaci.