Kdy se můžeme objednat a kolik dávek dostanete? Vše co potřebujete vědět o vakcíně proti koronaviru

Kdy se můžeme objednat a kolik dávek dostanete? Vše co potřebujete vědět o vakcíně proti koronaviru
Očkování proti nemoci covid19 se u nás pomalu rozjíždí a internetem koluje přemíra dezinformačních zpráv. Jaká je účinnost očkovací látky? A měli bychom se skutečně něčeho obávat? Vše, co o vakcíně potřebujete vědět shrnuto zde.

Pro koho je určeno očkování v první vlně a kolik zatím máme dávek?

Prvních 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech se rozdělilo mezi nemocnice v Praze, Brně a Ostravě. Vakcínu dostávají přednostně zdravotníci a lidé v ohrožených skupinách, tedy senioři a osoby se zhoršenou imunitou. V těchto dnech ale dorazí i druhá várka vakcíny, která se rozdělí i mezi ostatní nemocnice v krajích České republiky. Jednotlivé dávky by k nám měly být dováženy v týdenních intervalech. 

Jakmile budou naočkováni zdravotníci a senioři, budou se moci očkovat také osoby, které vykonávají jiná riziková povolání, např. hasiči, policisté, ale i učitelé a další. Poté přijde řada na dobrovolníky.

Mohou se očkovat také děti a těhotné ženy?

Současné dávky vakcíny jsou určeny pro dospělé, děti se s nimi prozatím neočkují, doporučuje se očkování až po dovršení 16 let. 

U těhotných ani kojících žen prozatím nebyly sledovány žádné nežádoucí účinky ani poškození plodu. Je však rozumné poradit se o očkování s lékařem.

Jaké jsou nežádoucí účinky? 

Jako každý lék, i vakcína na koronavirus má možné nežádoucí účinky. V některých případech se může vyskytnout bolest v oblasti vpichu jehly, bolest hlavy, nebo únava. Tyto účinky však během několika hodin vymizí. V ojedinělých případech se může objevit i alergická reakce, jako třeba vyrážka, nebo svědění, ty se ovšem projeví bezprostředně po aplikaci vakcíny, proto je dobré po očkování zůstat několik minut v čekárně lékaře.

Kolik dávek je určeno pro jednoho člověka?

Očkování se rozděleno na dvě části. Po aplikaci první dávky vakcíny je nutné objednat se za 21 dní na aplikaci druhé dávky, aby bylo očkování kompletní.

Kdy se mohou objednat dobrovolníci?

Na začátku února by měl být spuštěn rezervační systém. Již 5. ledna by mělo mít ministerstvo zdravotnictví vyhotovený vakcinační plán, aby vakcinace proběhla co nejefektivněji. V registračním systému bude nutné uvést například rok narození, choroby a další, aby