Očkovat se, či neočkovat se? Výhody vakcinace proti koronaviru mluví jasně

Očkovat se, či neočkovat se? Výhody vakcinace proti koronaviru mluví jasně
Naděje na lepší časy v boji s pandemií svítá s vyvinutím vakcíny, očkování se ale dočkalo i negativních ohlasů široké veřejnosti. Je skutečně něco, čeho bychom se měli obávat?

Ačkoliv mnoho lidí jásá, že díky očkovací látce můžeme konečně porazit pandemii koronaviru, jsou i tací, kteří se očkovat nechtějí. Ať už mají z vakcíny strach, nebo jí zkrátka nevěří, důvody jsou různé. Shrneme si základní PRO a PROTI vakcinace proti nemoci covid-19. Výhody zde jasně vedou.

Výhody očkování proti koronaviru

Ten nejdůležitější důvod, proč se nechat očkovat

Čím více osob bude po vakcinaci, tím dříve se věci vrátí do "normálu". V proočkované populaci se šíření nákazy výrazně sníží, a to i v případě, že v roce 2021 by mělo dostat očkování pouze 70 % populace České republiky. Přesto se jedná o velice hrubé síto, skrze které bude virus postupovat v mnohem menší míře. Tím ochráníme především osoby v ohrožených skupinách a vlastně zdraví nás všech.

Návrat k běžnému životu a výhody pro očkované

Budeme se moci vrátit k podnikání, kulturním akcím a dalším věcem, které nám ještě před jarem 2020 přišly zcela běžné. Toto však dost možná bude platit jen pro osoby, které se budou moci prokázat očkovacím průkazem. Je velice pravděpodobné, že pouze ty budou moci navštěvovat kulturní akce, fitness centra apod. bez předložení negativního testu.

Ojedinělé vedlejší příznaky

Pouze u nepatrného zlomku lidí se po očkování projevily vedlejší příznaky, jako krátkodobá mdlost, únava apod. Přesto, že byla vakcína vyvinuta rychleji, než tomu většinou bývá, na základě testování i praktických poznatků se jeví jako velice bezpečná.

Existují i nějaké nevýhody?

Asi jedinou slabou stránkou je zde rychlost očkování v ČR. Podle plánu ministerstva zdravotnictví si běžní lidé, kteří nejsou v ohrožených skupinách ani nepracují v první linii, na vakcínu nějakou dobu počkají. Spuštění očkování těchto osob se odhaduje na přelom jara a léta. Už v únoru bude ale spuštěn rezervační systém, na základě kterého bude každému jedinci přiřazena priorita podle věku, zdravotního stavu apod.