Kozoroh: Konzervativní elegán či diplomatická dáma

Kozoroh: Konzervativní elegán či diplomatická dáma
Běžec dlouhých tratí, neúnavný pracant a spolehlivý přítel. Kozoroh se řadí mezi nejlepší znamení, obzvláště co se materiální sféry týče. Co mu ale jeho cílevědomá a ambiciózní povaha přináší za úskalí?

Co se skrývá pod pokličkou

Kozorozi na první pohled působí jako uzavření, přesto jsou to zdvořilí a mírní lidé. Přílišná opatrnost nutí Kozoroha být neustále ve střehu. City a emoce drží pod pokličkou a dobře si rozmyslí, jestli vůbec a komu se svěří. Kozoroh se drží stranou, svět pozoruje z boku a vše podrobí kritickému zkoumání. Pokud vás svou chladností a nepřístupností neodradí, a dostanete se mu blíže, překvapí vás svou ohnivou vášní, oddaností a věrností. Jeho zdrženlivost se projevuje i v milostném životě. Je opatrnější a váhavější, než byste si mnohdy přáli. Romantická překvapení od něj nečekejte, Kozoroh projevuje svou lásku zcela prakticky, bez fantazie. 

Zvyky a tradice na předním místě

Je věrný zavedeným tradicím a naučeným stereotypům. Tradice své rodiny bude pravděpodobně náležitě uctívat a předávat i další generaci. Snadno se oddá práci, a to doslova. Je tak poctivý a ctižádostivý, že lehce zapomíná sám na sebe, natož na partnerku či manželku. Pravý Kozoroh od své polovičky očekává maximální oddanost a toleranci. Své požadavky ale málokdy vysloví, automaticky počítá s tím, že to tak prostě na světě je. 

Manuálně zručný samotář

Je to samotář a má rád svůj klid. Když se ocitne ve společnosti, chová se příjemně a kultivovaně. Jeho humor je decentní, svým chováním nevyčnívá a dokonale se ovládá. Bývá rozvážný a vyhovuje mu klidnější způsob jednání. Je technicky nadaný a manuálně zručný, vyniká praktickým myšlením a důraz klade na materiální zabezpečení. Upřednostňuje životní jistoty před akčními změnami a riskováním. 

Rozum na prvním místě

Rčení “S poctivostí nejdál dojdeš,” u Kozoroha platí obzvlášť. Spolu se Štíry patří k nejhouževnatějším znamením. Na dosažení vytyčeného cíle pracuje trpělivě a pomalu. Překážek se nezalekne, i když často tiše trpí, nikdy necouvne. Jeho snahou je udržet věci ve formě, dostat se k cíli a změnit svět, tak aby byl spravedlivý či měl řád. Jeho rozhodnutí vychází z rozumu, cit jde zejména v pracovních záležitostech stranou. Můžeme si být jisti, že to co vysloví, myslí naprosto vážně, v komunikaci je přímočarý a upřímný. Avšak své emoce a city nechává ukryté hluboko ve svém nitru. Často můžete mít pocit jako by váš přítel narozený v Kozorohu chtěl ještě něco říct, ale on pouze mlčí. Jen jeho přímý pohled prozradí víc.

Káže vodu a pije vodu

Člověk narozený ve znamení Kozoroha je velkou oporou jak v pracovním kolektivu, tak i pro rodinu a přátelé. Málokdy zradí, a když už dojde k roztržce, tak je zpravidla zapříčiněná nedostatkem komunikace. Požadavky, které klade na druhé, ale zejména sám na sebe, ho dokážou občas pěkně zavalit. Vždy jde příkladem a nikdy od druhých nevyžaduje to, co sám neplní. Ale jeho přízemní povaha mu dokáže způsobovat časté úzkosti a strach o hmotné zabezpečení svých blízkých. Přílišná opatrnost je jeho životní brzdou. Strnulost a obavy přivolávají Kozorohovi přesně takové myšlenky, z kterých má největší strach. Jeho úkolem je naučit se zdolávat překážky a nezdary s kamzičí lehkostí a hravostí, přizpůsobit se nevyhnutelným životním změnám a dívat se na svět s nadhledem. Otevře-li se radosti, něžnostem a romantice, objeví nový životní rozměr, který dosud sám sobě upíral.