Děloha je neuvěřitelně flexibilní, může se roztáhnout i obrátit. Někdy dokonce chybí nebo přebývá

Děloha je neuvěřitelně flexibilní, může se roztáhnout i obrátit. Někdy dokonce chybí nebo přebývá
Snad žádný lidský orgán není schopen takových zázraků – původně vcelku malá děloha se během těhotenství pružně roztáhne a ochrání vaše miminko, načež se po porodu zase bez úhony smrskne do původní velikosti. Otázkou je, co si počít, pokud se děloha převrátí dozadu.

Obrácená děloha by neměla mít vliv na těhotenství

Obrácená děloha znamená, že je nakloněna dozadu tak, aby směřovala ke konečníku, nikoli dopředu k pupíku. Některé ženy, jež trpí touto poměrně běžnou anomálií, mohou pociťovat příznaky ve formě bolestivého pohlavního styku, menstruačních bolestí nebo obtížného zavádění tamponu. Pokud jde ale o těhotenství, obrácená děloha ve většině případů nepůsobí žádné komplikace. Možnosti léčby zahrnují cvičení, pesar nebo chirurgický zákrok.

Také příčin tohoto stavu může být více, např. přirozená variabilita. Obecně platí, že děloha se s dospíváním ženy posouvá dopředu, někdy ale zůstane nakloněná dozadu. Rovněž myomy, nerakovinné bulky, mohou způsobit, že děloha bude náchylná k převrácení dozadu. A konečně samotné těhotenství je dalším z důvodů. Děloha je totiž držena na místě pruhy pojivové tkáně neboli vazy. Těhotenství může tyto vazy přetížit a tím umožnit překlopení dělohy. Po porodu se děloha obvykle vrátí do původní pozice, ale ne vždy. 

Předpokládá se, že obrácená děloha nemá vliv na plodnost a ani nezasahuje do těhotenství. Po prvním trimestru se rozšiřující děloha vysune z pánve a po zbytek těhotenství zaujímá typickou polohu nakloněnou dopředu. V malém procentu případů bývá „zaseknuta“ na pánevní kosti. Příznaky se zpravidla vyskytují mezi 12. a 14. týdnem a mohou zahrnovat bolest či potíže s močením. Obrácená děloha je diagnostikována rutinním vyšetřením pánve, takže pokud pociťujete příznaky, poraďte se s gynekologem.

Vzácně může děloha při narození chybět i přebývat

Existují také vzácné případy, kdy děloha zcela chybí, případně přebývá. Zakrnění nebo absenci dělohy se říká Mayerův-Rokitanského-Küsterův-Hauserův syndrom. Ženy s touto vrozenou poruchou mají normálně fungující vaječníky. MRKH je přítomen asi u jedné ze čtyř tisíc pěti set žen. Vnější genitálie a  sekundární pohlavní znaky, např. poprsí, se vyvíjejí normálně, ale obvykle nedochází k zahájení menstruačního cyklu. Kvůli nedostatečně vyvinuté nebo chybějící děloze ženy logicky nemohou otěhotnět, ale v dnešní době lze už dělohu transplantovat.

Stejně tak je možný opačný případ, totiž narození se dvěma dělohami. Dvojitá děloha může způsobit těhotenské komplikace (zvýšené riziko potratu a předčasného porodu) i bolestivou menstruaci a některé ženy proto podstupují chirurgický zákrok, většina případů to ale nevyžaduje. Těhotenství může být i zcela zdravé a bezproblémové. Ženy s dvojitou dělohou mohou mít také dva děložní čípky a dva vaginální kanály. Tato vrozená abnormalita postihuje asi 0,3 % populace. Projevuje se různě, bolestí při sexu, křečemi před a během menstruace, silným krvácením během menstruace nebo únikem krve při použití tamponu, který je zaveden pouze v jedné děloze. V případě pozorování takových příznaků se opět doporučuje porada s gynekologem.