Menstruační problémy při stresové zátěži neberte na lehkou váhu

Menstruační problémy při stresové zátěži neberte na lehkou váhu
Stresová zátěž může u žen zapříčinit poruchy menstruačního cyklu, jehož správný průběh je důležitý nejen kvůli početí dítěte, ale také kvůli výraznému ovlivnění psychické pohody ženy. Není radno tyto problémy podceňovat a mávnout nad nimi rukou. Co si můžete přivodit ignorací menstruačních problémů?

 

Ztráta menstruace (amenorea)

Stres aktivuje v těle hormonální dráhu zvanou osa H-H-N (hypothalamus-hypofýza-nadledvinky), což je spjato se zvýšenou hladinou kortizolu a kortikoliberinu (CRH), tj. hormonu uvolňujícího kortikotropin. Osa H-H-N, kortizol a CRH pomáhají kontrolovat stresovou reakci v těle. Uvolňování CRH a kortizolu může potlačit normální hladiny reprodukčních hormonů a vést ke ztrátě menstruace, abnormální ovulaci, cyklům bez ovulace nebo v případě těhotenství dokonce k předčasnému porodu. Při dlouhodobé ztrátě menstruace hrozí bohužel i dlouhodobá neplodnost – občas i nevratná.

Zástava menstruace

Zástava probíhající menstruace může nastat v důsledku stresu z velkých traumatických událostí – rozvod, úmrtí blízkého, důležitá zkouška a dále též v případě stresu a následném hubnutí.

Bolestivější menstruace (dysmenorea)

Je časté, že stres zhoršuje průběh menstruace. Během menstruace můžete najednou trpět křečemi v podbřišku, bolestmi břicha, zad, silným nadýmáním, průjmem nebo zvracet. Takové příznaky vás mohou vyřadit z běžného provozu.

Během menstruace můžete najednou trpět křečemi v podbřišku, Zdroj: Photoroyalty / Shutterstock

Prodloužení cyklu

Jestliže se vám v důsledku stresu zpozdila ovulace, budete mít také o něco delší cyklus než obvykle. Čas nástupu následující menstruace pak nebude možné odhadnout, což může být pro některé ženy stresující a paradoxně si dalším stresem mohou cyklus ještě více prodloužit.

Krvácení mimo menstruaci

Stejně jako u zástavy probíhající menstruace, krvácení nebo špinění mimo menstruaci se může objevit téměř okamžitě jako následek velkých traumatických zážitků.

Zpoždění ovulace

Zpožděni ovulace má vliv zejména při plánovaném rodičovství. Pokud se vám kvůli stresu zpozdila ovulace, může se stát, že si vhodnou dobu pro početí naplánujete špatně.

Ztráta ovulace (anovulace)

Při ztrátě ovulace si možná ani nevšimnete, že je něco v nepořádku, protože klidně můžete normálně menstruovat. Nepostřehnete tedy, že si koledujete o dlouhodobou neplodnost.

Zhoršení premenstruačního syndromu a psychického stavu obecně

Stres zhoršuje premenstruační syndrom. Můžete se cítit napjatější, náladovější, mít horší fyzické příznaky (např. akné, nadýmání), být v depresi. Silné emoce mohou u některých jedinců vyvolat agresivitu nebo závažné duševní stavy a vést například až k sebevraždě! Tak pozor na to.

 

Zdroje: