7. měsíc těhotenství: Dítě teď již vcelku pravidelně střídá fáze spánku a bdění, což můžete pozorovat na jeho pohybech

7. měsíc těhotenství: Dítě teď již vcelku pravidelně střídá fáze spánku a bdění, což můžete pozorovat na jeho pohybech
Těhotenství dělíme na devět měsíců složených ze čtyřiceti týdnů. Těchto devět měsíců ještě dělíme do skupin po třech měsících a těm říkáme trimestry. Sedmým měsícem startuje třetí, tudíž poslední trimestr těhotenství. Porod se již blíží, přípravy vrcholí. Na týdny sedmý měsíc počítáme jako 28. až ukončený 31. týden.

Těhotenství je kouzelné období, kdy dochází ke vzniku nového života. Během něj se stále děje něco nového a dochází k více či méně příjemným a vítaným změnám. Co se tedy děje v průběhu 7. měsíce týden po týdnu s miminkem? A jaké změny čekají nastávající maminku?

28. týden těhotenství

Smysly miminka jsou v tomto týdnu už opravdu dobře vyvinuté. Bez problémů rozpoznává hlasy svých rodičů, ochutnává plodovou vodu a zkouší se rozhlížet kolem sebe. Má již plně vyvinutou sítnici. Dochází i k dalšímu vývoji plic, které však ještě vůbec nejsou připraveny na dýchání vně dělohy. Kdyby se narodilo v tomto týdnu, potřebovalo by k dýchání pomoc lékařů.

Dítě teď již vcelku pravidelně střídá fáze spánku a bdění, což můžete pozorovat na jeho pohybech. V děloze má ještě hodně místa, takže pohyby jsou velmi výrazné a neustále mění svou polohu.

Aktuálně dítě velmi rychle přibývá na váze a toto tempo si udrží až do porodu, musí jestě hodně vyrůst. Nyní měří asi 36 cm a váží okolo 1 kg.

29. týden těhotenství

Mozková kůra miminka se nyní zvrásňuje, doteď byla hladká. V mozku se tvoří miliony nervových spojů a nervová vlákna se obalují do tukových obalů. Aktuálně má mozek na starosti hlavně termoregulaci a dýchání.

Ve 29. týdnu těhotenství dozrává část dýchací soustavy a to průdušky. Trávicí systém již téměř plně funguje, i když miminko nemá nic jiného na trávení než plodovou vodu, kterou polyká. Zorničky již reagují na světlo.

Tímto týdnem začíná růstový spurt, během kterého dítě do porodu ztrojnásobí svoji hmotnost. V tomto týdnu měří zhruba 38 cm a váží kolem 1,15 kg.

Od 30. týdne miminko co uslyší, uvidí či ucítí zanechávat v jeho mozku stopu.
Od 30. týdne miminko co uslyší, uvidí či ucítí zanechávat v jeho mozku stopu | Zdroj: snegok1967 / Depositphotos

30. týden těhotenství

Ve 30. týdnu se u miminka začíná vyvíjet primitivní paměť. Odteď bude vše co uslyší, uvidí či ucítí zanechávat v jeho mozku stopu. Nyní dokáže nejen rozeznávat světlo a tmu, ale i očima sledovat zdroj světla. Oči jsou již plně funkční, i když jejich vývoj bude pokračovat až do šesti let věku.

Lanugo, prvotní ochlupení miminka, začíná mizet. Naopak jeho vlasy houstnou.

Místo v děloze začíná pomalu ubývat. Dítě může odteď kdykoliv zaujmout svou finální polohu, ale může k tomu také dojít klidně pár hodin před porodem, i když pravděpodobnost se s časem snižuje.

V tomto týdnu měří asi 40 cm a váží okolo 1,3 kg.

31. týden těhotenství

Pokud by nyní došlo k předčasnému porodu, je již 98% šance, že miminko přežije. Mezi nejčastější příčiny předčasného porodu patří nejen užívání drog a alkoholu, ale i vaginální infekce, těhotenská cukrovka, nadváha, potíže s placentou a příliš vysoký čí příliš nízký věk maminky.

Pokračuje intenzivní vývoj paměti, kosti se zpevňují a dýchací systém, který končí svůj vývoj až jako poslední, nacvičuje dýchání v děloze. Dítě trénuje úchop, kouká kolem sebe a velmi razantně přibývá na váze. Do porodu musí ještě nabrat téměř 2 kg. Touto dobou nabírá téměř 0,2 kg týdně, je dlouhé asi 41 cm a váží 1,5 kg.

32. týden těhotenství

Místa v děloze stále ubývá a miminko má stále více znesnadněný pohyb. Hýbat se však nepřestane po celou dobu těhotenství ani při porodu. Jeho pohyby se stanou pravidelnější. Pokud od této doby vysledujete nějakou odchylku od běžného chování miminka, třeba jsou pohyby neobvykle intenzivní či naopak je delší dobu necítíte, je lepší kontaktovat lékaře. Aktuálně miminko asi 90% času spí a ve zbylém čase dělá spoustu věcí. Zkoumá prostor kolem sebe, hraje si s pupeční šňůrou a svými končetinami.

Většina soustav dítěte je již plně vyvinutá a ty, které ještě ne, tak v příštích několika týdnech budou. 

Miminko teď měří zhruba 42 cm a váží okolo 1,7 kg. Pro představu, velikostně je ho možné přirovnat ke žlutému cukrovému melounu.

Co se děje s maminkou?

Vzhledem k velmi přibývajícímu děťátku a dělohou, která roste přímo před očima, může i nastávající maminku překvapit velký nárůst váhy. V tomto období je to ale naprosto v pořádku. Většina maminek v průběhu třetího trimestu přibere 5–7 kg, takže se vůbec nelekejte. Ještě větší nárůst váhy se týká vícečetných těhotenství.

Vzhledem ke stále ubývajícímu prostoru v děloze se může stát, že dvojčata či vícerčata se již ke konci sedmého měsíce rozhodnou přijít na svět. Pokud se vás tedy vícečetné těhotenství týká, nenechávejte nic náhodě a mějte vše raději nachystané dřív.

K obvyklým těhotenským problémům, jakými je bolest zad, křeče, tvrdnutí bříška atd. se může přidat i zadýchávání. Nejenom miminko má stále méně místa, ale i vaše vnitřní orgány jsou stále víc stlačené. Zkrácený dech se vás pravděpodobně bude držet až do doby pár dní před porodem, kdy většině maminek bříško klesne. A to může být jedna z předzvěstí blížícího se narození vašeho děťátka.

Jako další nepříjemnost postihuje většinu maminek minimálně ve 3. trimestru zácpa, která je způsobena jak hormonálními změnami, tak opět utlačovaným trávícím ústrojím. Je proto víc než vhodné se zaměřit na dostatek tekutin a vlákniny v jídelníčku a na pravidelný pohyb. Co se stravy týče, je nutné nepolevovat a dbát na ni i kvůli velkému růstu miminka. Příjem kyseliny listové, bílkovin, vápníku a vitamínu C je obzvlášť klíčový.