6. měsíc těhotenství: Miminko už relativně dobře slyší, dokáže rozeznat hlas své matky a zvyká si na okolní zvuky

6. měsíc těhotenství: Miminko už relativně dobře slyší, dokáže rozeznat hlas své matky a zvyká si na okolní zvuky
Těhotenství dělíme na devět měsíců složených ze čtyřiceti týdnů. Těchto devět měsíců ještě dělíme do skupin po třech měsících a těm říkáme trimestry. Šestý měsíc je posledním měsícem druhého trimestru. Na týdny šestý měsíc počítáme jako 23. až ukončený 27. týden.

Těhotenství je kouzelné období, kdy dochází ke vzniku nového života. Během něj se stále děje něco nového a dochází k více či méně příjemným a vítaným změnám. Co se tedy děje v průběhu 6. měsíce týden po týdnu s miminkem? A jaké změny čekají nastávající maminku?

23. týden těhotenství

V tomto týdnu miminko už relativně dobře slyší. Dokáže rozeznat hlas své matky a zvyká si na okolní zvuky. Velmi se vyvíjí mozek. Miminku se již zdají sny, protože již během spánku vstupuje do fáze REM, během které dochází ke snění

Svaly na rukou miminka jsou již velmi dobře vyvinuté, tudíž jimi zkouší různé pohyby a hraje si s pupeční šňůrou. Pokud ucítíte v bříšku podivné cukání, nelekejte se. Je běžné, že děti v tomto období začínají trpět škytavkou

Kůže má stále pomačkaný vzhled kvůli nižšímu množství podkožního tuku, v příštích několika týdnech se to ale změní.

Nyní miminko měří asi 29 cm a váží okolo 500 g.

24. týden těhotenství

Na narození je ještě stále brzy, přesto se tomuto týdnu říká tzv. hranice viability plodu. To znamená, že od této chvíle by vaše dítě bylo s pomocí lékařů možné v případě předčasného porodu zachránit. Vše by záviselo především na zralosti plic dítěte, která je nepředvídatelná. I v tomto týdnu vývoj dýchacího systému pokračuje, dochází k větvení průduškového stromu.

Vnitřní ucho dítěte, které může za vnímání rovnováhy, je již plně vyvinuto. Díky tomu dítě začíná reagovat na vnější podněty a může se objevit preference některých poloh maminky nebo pohybů.

Vlasy a ochlupení získávají barvu, kterou budou mít po narození.

Tímto týdnem začíná další období růstového spurtu, kdy dítě během následujících pěti týdnů zdvojnásobí svou hnotnost. Přesto se zdaleka nejedná o růstový spurt finální. Aktuálně miminko měří zhruba 30 cm a váží kolem 550 g. V době porodu bude mít kolem 3500 g a 50 cm, takže musí ještě opravdu hodně vyrůst.

Dítě během následujících pěti týdnů zdvojnásobí svou hnotnost
Dítě během následujících pěti týdnů zdvojnásobí svou hnotnost | Zdroj: joekasemsarn.gmail.com/ Depositphotos

25. týden těhotenství

I ve 25. týdnu pokračuje vývoj mozku. Mozková kůra se začíná odlišovat od zbytku mozku a členit na vrstvy. Již brzy bude zodpovědná za emoce, plánování a schopnost řešit problémy.

Miminko se učí ovládat mimické svaly. Vyvíjí se mu horní i dolní čelist, ve kterých jsou již zárodky budoucích zkoubků. Nosní dírky se otvírají.

V tomto týdnu miminko měří asi 33 cm a váží okolo 660 g.

26. týden těhotenství

Mimo mozku, dýchacího systému a trávení jsou již všechny soustavy dítěte vyvinuté. Na vývoj mozku jde aktuálně asi 50 % veškeré přijaté energie. Ve 26. týdnu se rozhoduje, jaká hemisféra mozku bude dominantní a zda bude vaše dítě pravák nebo levák. V plicích se vyvíjí plicní sklípky a plíce se čím dál víc připravují na svůj první nádech. 

Sluch se zbystřuje. Dítě trénuje sací reflex a jeho oči začínají mrkat. S přibývajícím podkožním tukem jsou obličejové rysy čím dál výraznější. Délka miminka je teď asi 35 cm a váží 760 g.

27. týden těhotenství

V děloze je sice stále ještě dost místa, ale od této chvíle ho bude méně a méně. Klesá objem plodové vody, takže pohyby dítěte se budou zdát ještě intenzivnější.

V tomto týdnu začínají fungovat játra a imunitní systém. Během 3. trimestru pak dojde k velkému posilení imunitního systému, ten je aktuálně téměř nulový. Po narození pak bude dítě dostávat protilátky od své matky prostřednictvím mateřského mléka.

Miminko teď měří zhruba 37 cm a váží necelých 900 g. Pro představu, velikostně je ho možné přirovnat k papáje.

Co se děje s maminkou?

2. trimestr se obecně považuje za nejpříjemnější část těhotenství a ten vám právě končí. Pokud již teď trpíte těhotenskými nepříjemnostmi, bude to pravděpodobně jen horší. Vaše miminko je vám ale každý den blíž a blíž.

Během šestého měsíce se velmi často začínají objevovat otoky. Obzvlášť když je horké počasí nebo po náročnějších dnech. Otoky jsou způsobeny zhoršenou cirkulací krve a chemickými změnami v těle. Preventivně je dobré začít spát na levém boku, dbát na pitný režim, a i když je to stále těžší, pokračovat v pravidelném pohybu. Dobré je i ulehčovat práci svému oběhovému systému tím, že budete zaujímat vyvýšenou polohu nohou, kdykoliv je to možné. U stolu si můžete dát pod nohy židli a při odpočinku nohy podložit polštářem. V případě potíží mohou pomoct kompresní ponožky nebo punčochy.

Objem krve v těle je již velmi zvýšen, tudíž se vám mohou začít objevovat křečové či metličkové žíly. Nebojte, po porodu nebudou tolik výrazné jako teď.