Bylinky v těhotenství mohou prospět i uškodit, záleží nejen na množství

Bylinky v těhotenství mohou prospět i uškodit, záleží nejen na množství
Těhotenství může zejména na úplném začátku představovat pro ženu stresující období. Nezkušená maminka v prvním trimestru se pochopitelně bojí, aby neudělala něco špatně a nevědomky neuškodila miminku. V dobré víře sáhne po léčivých bylinkách, ale právě tím by se mohla dopustit osudové chyby.

Mnohé bylinky, které pro vás před otěhotněním byly naprosto bezpečné a běžné, najednou představují děsivou hrozbu. Kvůli nedostatku financí a etickým problémům s šedou zónou nemá celá řada z nich jasné záznamy o bezpečnosti v těhotenství, které by byly založené na výzkumech a důkazech. Proto jsou označovány za nebezpečné. Každopádně existují jak bylinky, kterým je lepší se v těhotenství vyhnout, tak i takové, jež vám naopak prospějí.

Vyhněte se hlavně děložním stimulantům

Obecně platí, že ženy v prvním trimestru těhotenství by měly užívat jen minimum prověřených bylinek, protože plod je koneckonců v této fázi velmi křehký. Užívání bylin ve druhém a třetím trimestru je už jistější, ačkoli byste se stále měla držet těch, které jsou prokazatelně bezpečné.

Každopádně se vyhněte takzvaným děložním stimulantům, tedy bylinkám, jež mohou způsobit křeče, krvácení a stimulaci v děloze. Některé čerpají energii a krev právě z dělohy či pánevní oblasti obecně, např. ploštičník hroznatý, srdečník obecný, smldinec chlupatý, aloe vera, řimbaba obecná, andělika lékařská, pelyněk černobýl, vratič obecný, polej obecná nebo vodilka kanadská. Některé z těchto bylin se používají těsně před porodem ke stimulaci děložních kontrakcí a vyvolání porodu, ale rozhodně ne v prvním trimestru, kdy by mohly způsobit potrat.

Zázvor lze užívat v menším množství.
Zázvor lze užívat v menším množství. | Zdroj: VadimVasenin / Depositphotos

Během těhotenství neužívejte ani větší množství zázvoru, což je paradoxně bylina, jež se v malém množství běžně používá zejména v prvním trimestru na podporu spokojeného břicha. Bylo potvrzeno, že v menší míře může přispívat ke klidnějšímu bříšku během každého trimestru, ale jak se říká, nic se nesmí přehánět.

Odpustit byste si dále měli řebříček a petržel. Ne že by vám nějak ublížilo chroupání ozdobného kousku petržele na slavnostním pokrmu, uškodit může opět hlavně ve větším množství. To ostatně platí i pro rozmarýn, česnek, šalvěj nebo kurkumu. Všechny tyto byliny by mohly být kontraindikovány v těhotenství, pokud se používají ve velkých či koncentrovaných dávkách, ale považují se za bezpečné, pokud se používají v menším množství jako součást jiných potravin (např. rozmarýn obsažený v rajčatové omáčce).

Některé bylinky vám v těhotenství mohou prospět

Nabízí se rovněž spousta bylinek, které mají dlouhou historii bezpečného užívání během všech trimestrů a jsou neuvěřitelně výživné pro těhotné tělo. V této kategorii se nalézají např. kopřivy dvoudomé, oves setý, bazalka indická, máta klasnatá, meduňka lékařská, šípky, listy ostružiníku maliníku, třapatkovka (echinacea) aj.

Vzhledem k tomu, že každé těhotenství je jiné, uděláte nejlépe, když budete bylinky konzumovat vždy jen po domluvě a pod dozorem porodní asistentky, lékaře, bylinkáře nebo homeopatického lékaře.

Dopřejte si meduňkový čaj.
Dopřejte si meduňkový čaj. | Zdroj: MadeleineSteinbach / Depositphotos