Těhotenství provází strach z toxoplazmózy. Kočky se ale zbavovat nemusíte

Těhotenství provází strach z toxoplazmózy. Kočky se ale zbavovat nemusíte
Těhotné ženy, obzvlášť pokud pracují na zahradě nebo v gastronomii, jsou vystaveny většímu riziku nákazy toxoplazmózou. Nemoc může být nebezpečná pro dítě, které by po narození mohlo trpět řadou vývojových vad. Infekci přenáší také kočky, což ale neznamená, že se té své musíte vzdát.

V těhotenství je toxoplazmóza zvlášť nebezpečná

Toxoplazmóza je onemocnění způsobené parazitickým prvokem nazývaným toxoplasma gondii neboli kokcidie kočičí. Jeho konečným hostitelem jsou kočkovité šelmy, mezihostitelem se však může stát i člověk. Nakazit se toxoplazmózou je snadné a zejména během těhotenství velmi nebezpečné. Infikovanému plodu hrozí vznik vážných vývojových vad nebo dokonce úmrtí.

Pokud se nakazíte delší dobu před otěhotněním, nastane období v řádu dnů až týdnů, kdy je mikrob v těle aktivní a váš imunitní systém bude mít čas proti němu reagovat. Jakmile se stanete imunní, budete vůči němu odolná po zbytek života. Znamená to rovněž, že pokud jste infekci prodělala před otěhotněním, bude vaše dítě chráněno.

Jestliže se ale poprvé nakazíte toxoplazmózou až během těhotenství nebo jen těšně před otěhotněním, nebude mít tělo čas stát se plně imunním a nastane riziko, že by infekce mohla způsobit komplikace v těhotenství a zdravotní problémy u dítěte po narození.

Samotná infekce nemusí mít žádné příznaky. Většina infikovaných dětí je nemá hned, ale mohou se u nich rozvinout až v pozdějším životě (slepota, mentální postižení aj.). Občas mají infikovaní novorozenci už při narození vážné poškození očí nebo mozku. Stejně tak se může stát, že se infekce na dítě vůbec nerozšíří. Zda jste se v těhotenství nakazila, zjistíte při návštěvě lékaře, který vám doporučí jeden či více druhů krevních testů na kontrolu protilátek. Pokud v těhotenství onemocníte toxoplazmózou, mohou vám být nabídnuta antibiotika.

Kočičí miláček může zůstat – za určitých podmínek

Důležitou roli v šíření toxoplazmózy hrají kočky, což je důvod, proč se jich řada těhotných žen raději zbavuje. U dospělých koček je méně pravděpodobné, že budou nemoc šířit, pokud byly už dříve infikovány. U koťat do půl roku je riziko vyšší. Chlupatí miláčci se potulují po zahradní půdě a pískovištích, kde můžete snadno přijít k nákaze, pokud zahradničíte bez rukavic. Stejně tak můžete být vystavena kontaktu s parazitem při výměně kočičího záchodku.

Kočka v těhotenství pomáhá odbourat úzkost.
Kočka v těhotenství pomáhá odbourat úzkost. | Zdroj: belchonock / Depositphotos

Kočky se ale přesto vzdávat nemusíte, budete-li dodržovat určitá pravidla. Pokud je to možné, vyhněte se výměně steliva a ponechte tuto činnost na někom jiném. Nejde-li to jinak, použijte jednorázové rukavice a poté si důkladně umyjte ruce. Ujistěte se, že je kočičí toaleta měněna denně. Krmte mazlíčka komerčním suchým krmivem nebo konzervami, nikoli syrovým či nedostatečně tepelně upraveným masem, protože i manipulace s ním by pro vás mohla být riziková. Mějte kočku uvnitř domu a venkovní pískoviště zakryjte. Vyhněte se toulavým chlupáčům, i když jsou roztomilí. Novou kočku si během těhotenství raději nepořizujte.

Držení kočky nebo její hlazení vás většímu riziku nákazy nevystaví, navíc pomůže zmírnit stres, což se během tak náročného období, jakým je těhotenství, určitě hodí.

Zdroje článku: