Průběh těhotenství během přelomového 5. měsíce

Průběh těhotenství během přelomového 5. měsíce
Těhotenství dělíme na devět měsíců složených ze čtyřiceti týdnů. Pátý měsíc je tudíž v těhotenství přelomový, je přesně uprostřed těhotenství a počítá se zhruba od 18. týdne, do ukončeného 22. týdne.

Těhotenství je kouzelné období, kdy dochází ke vzniku nového života. Během něj se stále děje něco nového a dochází k více či méně příjemným a vítaným změnám. Co se tedy děje v průběhu 5. měsíce týden po týdnu s miminkem? A jaké změny čekají nastávající maminku?

18. týden těhotenství

V 18. týdnu miminko vypadá skutečně jako malý človíček. Proporčně již končetiny odpovídají velikosti hlavy i těla a má jasné rysy v obličeji. Nevypadá ještě úplně tak, jak bude vypadat při narození, protože tuková vrstva se stále vyvíjí.

Na jeho pokožce se tvoří ochranný mázek, také dochází k prvním trávícím procesům. V tomto týdnu začíná miminko slyšet, i když ještě nerozpoznává hlasy ani zvuky. 

Dítě v tomto týdnu měří asi 20 cm a váží okolo 200 g.

19. týden těhotenství

Pokud již cítíte pohyby děťátka, můžete pozorovat, že si tvoří pravidelnejší spánkové návyky. Pravděpodobně zpozorujete, že nejvíce živé bývá ve chvílích, kdy vy se chystáte ke spánku.

Pokud čekáte holčičku, má již vyvinutý celý reprodukční systém a vejcovody obsahují miliony připravených vajíček. Vajíčka se postupem těhotenství zredukují a po porodu jich zbyde asi 1 milion.

Pokud čekáte chlapečka, začnou mu v tomto období sestupovat varlata do šourku a bude zahájena produkce testosteronu.

Dítě v tomto týdnu měří zhruba 22 cm a váží kolem 240 g.

20. týden těhotenství

Do této doby došlo k velkému rozvoji nervové soustavy, proto v tomto týdnu miminko již rozpoznává zvuky, bdí a spí. Tlukot jeho srdce je natolik silný, že již ho lze poslouchat pomocí stetoskopu.

Miminko se dostalo do poloviny svého pobytu v děloze a teď již vypadá jako zmenšená verze miminka, které se Vám narodí. Jeho kůže je ale stále průhledná a tuková vrstva se do porodu ještě zvětší. 

V tomto týdnu měří asi 25 cm a váží okolo 300g.

Přibližně takto vypadá ultrazvuk kolem 20. týdne těhotenství.
Přibližně takto vypadá ultrazvuk kolem 20. týdne těhotenství. | Zdroj: eugenehill / Depositphotos

21. týden těhotenství

Ve 21. týdnu těhotenství již miminko opravdu rozezná hlas své matky. Má již oddělenou šedou a bílou mozkovou kůru. Tvoří se mu vlásky a řasy. V děloze se neustále pohybuje, cvičí různá gesta a grimasy. Velmi často si pravděpodobně cucá palec a procvičuje tak sací reflex, který se mu po narození bude velmi hodit.

Touto dobou je dlouhé asi 26 cm a váží 360g.

22. týden těhotenství

Mozek děťátka se připravuje na řízení komunikace mezi buňkami a součástí jeho spánku začíná být v tomto období fáze REM. Smysly se každý den vyvíjí víc a víc. Za očními víčky se miminku vybarvuje duhovka, která bude po narození modrá a k jejímu plnému vybarvení dojde až během prvních let života.

V tomto týdnu začínají fungovat játra a chlapečkům se začínají v šourku tvořit spermie.

Miminko měří zhruba 27 cm a váží okolo 430g. Pro představu, velikostně je ho možné přirovnat k melounu cantaloupe.

Co se děje s maminkou?

V průběhu 5. měsíce již i prvorodičky začínají cítit první pohyby svého dítěte a těhotenství se tak stává reálnějším. A nejenom tím, na nastávající mamince začíná již být těhotenství opravdu vidět. Mohou se však začít oběvovat či zesilovat i méně příjemné projevy těhotenství jako noční křeče, tvrdnutí bříška, boletsi zad, pálení žáhy a další. Také přírůstek na váze může už přesahovat 5 kg, ale to je velmi individuální záležitost.

Pokud čekáte dvojčata pravděpodobně jsou u Vás projevy těhotenství ještě bouřlivější, okolí si Vás všímá o to víc a chce s Vámi víc sdílet své nevyžádané rady a hrůzostrašné příběhy, nenechte se tím rozhodit.

V tomto měsíci také můžete začít sledovat změny na prsou, která se připravují ke kojení. Některým maminkám již touto dovou vytéká z prsou mlezivo, které bude prvotní výživou pro Vaše miminko až se narodí. Pokud to ale není Váš případ, nemusíte se vůbec strachovat. Vytékající mlezivo není žádným ukazatelem vaší schopnosti kojit, některé maminky se s tím nesetkají za celou dobu těhotenství.

Mezi 20. a 22. týdnem přijde pravděpodobně podrobné morfologické vyšetření miminka, na kterém bude miminko pečlivě prohlédnuto a změřeno, jestli u něj nedochází k nějakým abnormalitám. Na tomto vyšetření se také velmi často finálně potvrdí, zda se v bříšku schovává chlapec nebo malá slečna.

Těhotenství se tímto měsícem přehoupne do druhé poloviny a tak je pravděpodobně čas začít přemýšlet nad výbavičkou a zařízením bezpečného prostoru pro miminko.