Co o zdraví ženy napoví barva menstruační krve

Co o zdraví ženy napoví barva menstruační krve
Barva menstruační krve může pomoct odhalit skrytý zánět, hormonální nerovnováhu či nedostatek živin v těle. Poukazovat může také na dlouhodobý stres, který se projevuje staženým pánevním dnem.

Menstruační krev, jejíž čerstvě červená barva může připomínat zralé třesně nebo brusinkovou šťávu, značí vitalitu a zdraví. Menstruace v tomto případě přichází zpravidla rychle a může být doprovázena krátkodobou intenzivní křečí. 

Zdroj: Autor: Mr.Thanathip Phatraiwat / Shutterstock

Výrazně světlejší růžová barva znamená hormonální změnu. Tělu chybí živiny, žena může být anemická a mít problém s početím. Světle růžová barva se objevuje u žen, které drží extrémní dietu nebo jsou výrazně fyzicky aktivní. Žena nebo dívka může působit plna energie, ale uvnitř těla ji mohou chybět minerální látky a vitamíny potřebné ke správnému fungování hormonálního systému. Krvácení může být krátké a nepravidelné či se může úplně zastavit, v takovém případě by si žena měla nechat zkontrolovat hladinu estrogenu. Dlouhodobě nízká hladina estrogenu totiž způsobuje silnou anémii a řídnutí kostí. 

Menstruační krev se zbarvením do oranžova signalizuje dlouhotrvající zánět nebo infekci v pánevní oblasti. Pokud si žena najde v kalhotkách krev připomínající barvu zralého pomeranče nebo barvu narezlou, měla by okamžitě navštívit gynekologickou ambulanci.

Odchází-li krev tmavé barvy v malém množství delší dobu může to upozorňovat na nefunkční systém svalů pánevního dna.

Tmavě hnědá barva krve značí krev starou. Běžně se s ní setkáváme na začátku a konci menstruace, kdy se tělo zbavuje usazené krve. Odchází-li krev tmavé barvy v malém množství delší dobu může to upozorňovat na nefunkční systém svalů pánevního dna. Svaly mohou být stažené a krev tak neodchází a drží se v těle. V takové chvíli je na prvním místě uvolnění a řízená relaxace. Po menstruaci pak zařadit pravidelné cvičení na posílení pánevní oblasti.  

Unavené svaly pánevního dna mohou také zapříčinit vycházení tmavě fialových krevních sraženin. Při menstruaci se děloha pravidelně stahuje, aby pomohla odtoku krve. Jsou-li ale svaly pánevního dna a děložní čípek stažené, krev se hromadí a sráží a děloha o to více pracuje, což může způsobovat úporné a dlouhotrvající bolesti.  

Zdroj: