Co se o sobě můžete dozvědět ze snů. Možná více než byste čekali

Co se o sobě můžete dozvědět ze snů. Možná více než byste čekali
Všichni lidé a dokonce i zvířata sní, dokážete ale sny využít k lepšímu porozumnění sobě samotnému? Sny totiž vážně ovlivňují mysl i chování a pokud si zjistíte jejich význam, mohou vám prozradit, co vás čeká a co byste měli ve svém životě změnit.

O významu snů se toho bohužel stále moc neví, je ale jasné, že každý sen má nějaký význam, už je ale na vás, jak si ho vyložíte. Většinou sníme o sobě, o svých pocitech a mozek se nám tak snaží říct, co je špatně, kam náš život směřuje a co nás může čekat.

Co o vás sny prozradí?

Zdraví a nemoci

Často se vám mohou zdát sny o vašem těle a zdraví a nejspíš o tom ani nevíte. Vaše tělo může symbolizovat například auto. To vás dostává z místa na místo, stejně jako vaše tělo. Věnujte pozornost hlavně tomu, zda je auto nové nebo staré, jestli je zničené, jak vypadá, jestli je zaparkované nebo ho řídíte. To vám může říct něco o tom, jak tělo dokážete ovládat, jestli jste zdraví a tak dále.

Sny také dokáží předpovídat nemoci. To tvrdil již Aristotelés a Hippokratés, slavní starověcí filosofové a lékaři. Říkali, že díky snům můžeme na nemoc přijít mnohem dříve a je tak větší šance na její vyléčení. Každá nemoc prý měla své charakteristické sny, ve kterých se objevovaly její příznaky. Např. sny, kdy člověk nemohl dýchat a dusil se upozorňovaly na nemoci plic, při onemocnění srdce zase cítili bolest nebo závaží na hrudníku.

Místo

Místo, kde se sen odehrává hraje také velkou roli. Místo může prozradit jakou náladu a pocity jste měli den před vaším snem. Pokud sníte o novém domově, znamená to nový začátek, pokud o domově, kde jste bydleli v dětsví, znamená to, že jste spíše ve vašem osobním pohodlí a nechcete změny. Sny ve škole znamenají, že se chcete naučit něco nového nebo také, že pořád myslíte na učení. Pokud se vám zdá o práci, přes den jste nejspíš byli v pracovním nasazení a místo se tak přeneslo i do vašeho snu.

Budoucnost

Sny mohou prozradit hodně o vaší budoucnosti. Některé sny vám mohou předpovědět místo, kde možná brzy budete, kam pojedete nebo co budete dělat za práci nebo činnost. Jsou to vždy jen předpovědi a nemusí se naplnit. Vždy záleží přece jenom na vás.

Řešení problémů

Některé sny vám mohou podvědomě vyřešit problémy ve vašem životě. Spisovatelům, vynálezcům nebo vědcům někdy právě sen pomohl příběh nebo vynález dokončit. Např. vynálezce Elias Howe dokončil svůj šicí stroj tak, že se mu ve snu ukázal poslední kus, který mu k dokončení zbýval. Snění ve vás totiž probouzí kreativitu, a tak na něco můžete lehce přijít právě ve snu.

Můžete si sami zkusit dělat rozbory svých snů. Příběh můžete napsat do sešitu a zaznamenávat si sny pravidelně. Některé výklady můžete najít ve snáři. Symboly v něm ale nemají vždy stejný význam a záleží hlavně na situaci. Pokuste se tedy sen popsat a vzpomenout si na emoce, které ve vás vyvolal. Pak už zkuste jen najít souvislost s vaší životní situací a hlavně zjistit, co se vám tím snaží vaše mysl říct.