Kdyby znala „Čachtická paní“ účinky kozího mléka na krásu, nebyla by v pověstech vylíčená jako krvelačná bestie

Kdyby znala „Čachtická paní“ účinky kozího mléka na krásu, nebyla by v pověstech vylíčená jako krvelačná bestie
A to není jediný důvod, proč se o kozí mléko zajímat. Lidskému organismu prospívá a věděli to už lidé před mnoha staletími. Koza k lidskému obydlí prostě patřila.

O kozách

Až do zakládání zemědělských družstev, kdy byl český venkov plný malých hospodářství, byly kozy v každé chalupě.

Nenáročné zvíře, kterému k životu stačí pastva, trocha sena na zimu a přístřešek proti větru a dešti, se lidem odvděčuje každodenní porcí mléka.

V současnosti, kdy má hodně dětí potravinovou alergii na laktózu, se kozí mléko se vrací na naše stoly.

Kozí mléko je i chutné a pověry o jeho zápachu nejsou na místě. Pokud žijí kozy v čistotě, nezapáchají ani zvířata, ani jejich mléko.

Kozí mléko pro zdraví

To by měli pravidelně konzumovat všichni, kdo mají zdravotní problémy se žaludkem, játry a slinivkou. Sklenice mléka udělá dobře při stresu, migréně, revmatismu a ekzémech. Dětem v dospívání pomáhá s problémy pleti jak mléko, tak syrovátka z něj.

Mléko má oligosacharidy, které se podobají těm obsaženým v mateřském mléce a podporují tvorbu probiotické mikroflóry, především bifidobakterií. Ty podporují trávení, vstřebávání minerálních látek a celkovou obranyschopnost organismu. Kozí mléko je bohaté na vitaminy A, C, E, D, vitaminy řady B, vápník, hořčík, sodík, mangan, chrom, kobalt, fosfor a riboflavin.

Zpracování mléka

Z čerstvého kozího mléka si doma v kuchyni můžete vyrobit čerstvé sýry, chutné pomazánky, tvaroh i jogurt. S trochou cviku se dá doma vyrobit z kozího mléka i sýr typu „balkánský“, pařený sýr anebo sýr s bílou plísní na povrchu.

Zvláčňující koupele i výživné pleťové masky

Při výrobě sýru vzniká syrovátka a tu můžete pít a velice dobře se také uplatní přidaná do horké koupele, protože zvláčňuje i vyživuje pokožku.

Kozí mléko je také složkou mnoha krémů, pleťových masek, sprchových gelů, olejových koupelí a šampónů.