Pilates - zázračná metoda cvičení. V čem spočívá a proč s ním začít

Pilates - zázračná metoda cvičení. V čem spočívá a proč s ním začít
Pilates je druh tělesného cvičení, které zlepšuje kontrolu těla, flexibilitu, sílu a dýchání. Vzniklo už na začátku 20. století, dnes je už světově známé a stále přibývá více lidí, kteří ho cvičí. Jaké výhody cvičení má a proč s ním začít?

Metoda cvičení Pilates byla vyvinuta Josephem Pilatesem v Německu. Ten byl přesvědčen, že můžete přimět mysl k tomu, aby kontrolovala a řídila svaly a také, že cvičení dokáže uzdravit tělo z nemoci. To se mu také podařilo prokázat pomocí jeho cvičební metody.

V čem metoda spočívá?

Cvičení se zaměřuje na posílení celého těla, především hlubokých břišních a zádových svalů a svalů pánevního dna. Veškerý pohyb vychází ze silného středu těla (core). Tento styl cvičení je opravdu efektivní a změny jsou vidět i na držení těla nebo na stylu chůze. V Pilates strojích jsou zabudovány pružiny a sval jim klade odpor. Toto cvičení je tedy intenzivní, ale šetrné ke kloubům a šlachám.

Cvičit můžete ale i na podložce na zemi. To se nazývá Matwork a neklade nároky na věk, trénovanost, prostor ani pomůcky. Můžete tak cvičit i doma na podložce.

Proč s Pilates začít?

Cvičením posílíte celé tělo, zpevníte především břišní svaly a zapojíte i svou mysl. Cvičení by mělo propojit mysl s tělem, pomocí dýchacích technik, soustředění a koordinace. Zlepší vám také postavu, flexibilitu, ale i držení těla. Pilates je šetrné na klouby, šlachy i záda a je tedy vhodné i po úrazu nebo pokud máte nějaké zdravotní potíže. Navíc je opravdu jednoduché s ním začít, můžete i ve vašem obýváku. Na internetu je dostupných spoustu videí, kde vám cviky ukážou a vysvětlí, najdete jich hodně i v češtině. Můžete se ale rozhodnout i pro fitness studio, kde můžete mít k dispozici i cvičební stroje a máte lepší kontrolu nad cviky. Navíc se tam můžete seznámit s novými lidmi, kteří nejspíš stejně jako vy zkouší nový koníček.

Pilates je hlavně vhodné naprosto pro všechny. Nezáleží na věku, pohlaví ani postavě. Vše se dá přizpůsobit vašim cílům. A je to opravdu jednoduché, můžete začít hned teď!