Pozdrav slunci – pár minut denně udělá s vaším tělem zázraky

Pozdrav slunci – pár minut denně udělá s vaším tělem zázraky
Tisíce let staré dynamické cvičení tělo rozhýbe i posílí. Navíc nezabere mnoho času a zvládnou ho i začátečníci. Mrkněte na důvody, proč se do něj pustit. Otestováno naší redaktorkou!

Pozdrav slunci vychází z jógy. Všechny prastaré civilizace uctívaly slunce jako zdroj života a pozdrav slunci je vlastně modlitba v pohybu, kterou jogíni zahajovali den. Ideálně se má praktikovat ráno při východu slunce s tváří právě směrem k životodárné planetě. Nicméně ať už provedeme tuto krátkou sérii cvičení kdykoliv, bude na nás mít tak jako tak blahodárné účinky. Je výborná po ránu na rozproudění krve, probuzení a protažení, ale stejně tak ji můžeme provádět po příchodu z práce, abychom rozhýbali tělo ztuhlé celodenním sezením, případně po delší chůzi nebo běhu, kdy chceme cvičením zabránit zkrácení svalů. Stačí pět minut denně a po měsíci již uvidíte výsledky – tělo bude pružnější, svaly pevnější a shodíte i nějaké to přebytečné kilo.


Každá pozice má svůj specifický duchovní význam a zároveň protahuje a posiluje různé části těla. Celkově pozdrav slunci zvyšuje flexibilitu páteře, intenzivně protahuje zadní svaly nohou, posiluje svaly břicha, pánve, ale i zádové svalstvo a zlepšuje krevní oběh. Má také pozitivní vliv na trávicí ústrojí a kardiovaskulární soustavu. Zároveň odstraňuje nejen tělesné, ale i duševní napětí a stimuluje nervový systém. A dobře uděláme i svým hormonům – cvičení stimuluje a harmonizuje funkci žláz s vnitřní sekrecí. Štítná žláza, nadledvinky, hypotalamus či pohlavní žlázy se během cvičení systematicky prokrvují ke správné funkci. Stabilizujeme tak hladinu hormonů, což pomáhá předcházet obtížím jako nepravidelná menstruace, silná únava nebo obezita.


Při cvičení se zaměřujeme na svůj dech a díky tomu se snáz ukotvíme v přítomném okamžiku a fyzická aktivita nám tak zároveň poslouží jako krátká meditace. Meditace vyvolává dobrou náladu a odbourává stres. Uvádí se dokonce, že pravidelné praktikování jógy a meditací může pomoci se zvládáním úzkostí.


Pozdrav slunci lze cvičit dynamicky nebo pomalým tempem. V případě dynamického provedení má povzbuzující účinek a hodí se zejména po ránu, nebo když chceme rychle získat energii (obzvláště záklonové pozice jsou na získání energie výborné). Místo šálku kávy tedy příště zkuste pár pozdravů slunci. Pomalé cvičení má pro změnu uklidňující účinky a pomůže s uvolněním stresu a odpoutáním se od denních starostí. Zároveň umožní se lépe soustředit na správné provedení pozic, hodí se tedy pro začátečníky, kteří cvičení ještě nemají vžité a nechtějí v něm chybovat.


Při cvičení se nevynechá jediný sval na těle – celé tělo se protáhne, zahřeje a posílí. Díky této komplexnosti je pozdrav slunci cvičení, kterému se rozhodně vyplatí pár minut denně věnovat. Účinky pozdravu slunci zní téměř neuvěřitelně, ale oblíbenost této sestavy u milionů lidí po celním světě potvrzuje, že při pravidelném provádění se minimálně některé z nich zcela jistě dostaví. Ostatně, to můžeme potvrdit i my v redakci! Nejdůležitější je ovšem pravidelnost, tak neváhejte a začněte už dnes. Stačí pár minut denně - ideální je v průběhu dne provést okolo deseti až dvaceti opakování, ale účinek pocítíte již při pouhých čtyřech provedeních a to vám nezabere víc, než pouhých pět minut.