Sklony k pití a lepší vidění ve tmě. Co dalšího o vás vypovídají modré oči?

Sklony k pití a lepší vidění ve tmě. Co dalšího o vás vypovídají modré oči?
Modré oči vzbuzují obdiv svou krásou, ale i strach kvůli údajně chladným srdcím jejich majitelů. Předsudky stranou – o modrých očích a lidech, kteří jimi nahlížejí na svět, se lze naučit mnohé. Co o vás prozrazují vaše blankytné duhovky?

Zlaté srdce se zvenčí jeví ledové

Jestli máte modré oči, můžete si gratulovat k jedné z nejžádanějších barev. Máte velkou vnitřní sílu a vyrovnanost, ale ostatní vás někdy nedokážou správně odhadnout. Působíte na ně buď příliš nesměle a bázlivě, anebo naopak egoisticky, přestože o vás neplatí ani jedno z toho. Zkrátka se jen moc nevyjadřujete.

Vaše zvídavá a opatrná povaha se přihlížejícím jeví jako rezervovaná. Vystihují vás však přívlastky mírumilovný, chytrý, laskavý, plný mládí a života. Přirozeně tíhnete k dlouhodobým a vážným vztahům. Zároveň jste skvělý stratég s báječnými schopnostmi koncentrace.

Modré oči nejsou ve skutečnosti vůbec modré, Foto: Subbotina Anna / Shutterstock

Modrá je dobrá, i když vlastně není modrá

Zajímavé je, že modré oči nejsou ve skutečnosti vůbec modré, ačkoli se tak jeví podobně jako obloha nebo oceán. Barvu oka určuje melanin, který je od přírody hnědý. Je to jediný pigment v oku a výsledná barva závisí na tom, kolik je ho v duhovce přítomno.

Hnědé oči mají pochopitelně největší množství melaninu, zatímco modré ho v přední vrstvě duhovky nemají vůbec. Oči se jeví oříškové, zelené či modré podle toho, jak světlo dopadá na vrstvy duhovky a odráží se zpátky k divákovi.

S modrýma očima jsou spojena četná rizika, ale i výhody

Nedostatek melaninu u lidí s modrýma očima je patrný i při pohledu na jejich pleť, která bývá bledá. Modré oči navíc bývají citlivější na sluneční světlo a bohužel u nich platí vyšší riziko rakoviny oka. Fakt, že modré oči se pokládají za jedinečné, působivé a sexy, je tak bohužel vykoupen zranitelností.

Skromné zásoby melaninu ovšem v jistém směru mohou znamenat i výhodu, a sice lepší noční vidění. Studie z Kodaňské univerzity dále zjistila, že lidé s modrýma očima jsou často vnímáni jako soutěživí a méně empatičtí vůči ostatním. Podle některých výzkumů mají rovněž větší sklon k alkoholismu.

 

Zdroje: