Čím lze docílit správně husté konzistence guláše?

Čím lze docílit správně husté konzistence guláše?
Kdo by si nepochutnal na guláši s chlebem, knedlíkem nebo také s těstovinami? Jenže aby vám guláš chutnal, je potřeba jej dostatečně zahustit. Víte, že při tom nemusíte sáhnout pouze po mouce? Čím jiným lze docílit správně husté konzistence?

Přidejte do guláše více cibule a máte zahuštěno!

Ne každý je fanouškem klasické jíšky vytvořené z mouky a tuku. Ne každý klasickou verzi jíšky může použít. Především celiaci a lidé se zájmem o zdravější stravování si mohou při zahuštění guláše pomoci i jinak. Zahustit ho lze například cibulí. Kolik cibule do guláše použít? Tolik, kolik máte masa. A možná i o něco více. Vždyť právě cibule spolu s masem tvoří gulášový základ. Dostatečné množství rozvařené cibule guláš zahustí a vy už do něj nebudete muset přidávat nic jiného. 

Zdravější verzi guláše můžete zahustit lilkem

Pokud se chcete klasickým tipům pro zahuštění guláše z nějakého důvodu vyhnout, vyzkoušet můžete ten netradiční, a to zahuštění guláše lilkem. Lilek nemá výraznou chuť, a proto jej mohou pro zahuštění guláše použít především celiaci. Svou nevýrazností lilek chuť guláše nijak nenaruší a má jen velmi málo kalorií. Slupky zbavený lilek na jemno nastrouhejte, přidejte do guláše v konečné fázi jeho vaření a povařte ještě 15 až 20 minut.

Guláš lze zahustit cuketou

Podobným způsobem vám guláš zahustí také cuketa. I ona má podobně jako lilek nevýraznou chuť i schopnost omáčku zahustit. Cuketu můžete použít zejména v létě, když je cuketová sezóna v plném proudu.

Cuketu můžete použít zejména v létě, když je cuketová sezóna v plném proudu, Zdroj: Africa Studio / Shutterstock

Na vločky a hrašku se při zahušťování guláše moc nespoléhejte

Zahušťovací schopnost mají i vločky nebo hraška. Po těchto surovinách bychom však sáhli až v tom případě, že ve spíži při vaření guláše nenajdete suchý chleba, mouku nebo brambory, tedy suroviny, kterými se guláš běžně zahušťuje. Jak vločky, tak i hraška guláš zahustí, avšak ovlivní jeho chuť natolik, že už si na guláši nemusíte pochutnat.

 

Zdroje: