Čerstvé bylinky nejen ze zahrady, vždy po ruce a v BIO kvalitě

Čerstvé bylinky nejen ze zahrady, vždy po ruce a v BIO kvalitě
Aromatické byliny už dnes nachází uplatnění v každé kuchyni a úplně nejlepší jsou samozřejmě ty čerstvé. Když si je sami vypěstujete, je to nejen praktické, ale pocítíte trochu uspokojení a hrdosti (tajně).

Byliny jsou nenáročné na prostor, a tak si je s trochou péče můžete vypěstovat i na balkoně nebo na parapetu za oknem. Vydrží vám až do prvních mrazů a když je stihnete uklidit, do světlé nepřetopené místnosti, chvíli vám ještě vydrží i doma. Také si je můžete usušit anebo zamrazit.

Rostlinám se daří nejlépe v klasických hliněných květináčích a truhlících, které odstraní přebytečnou vodu tím, že ji vsáknou do sebe, a právě díky tomu udrží substrát déle vlhký. Pro byliny je potřeba použít kvalitní substrát (prodává se i přímo na pěstování bylinek).

Vhodné bylinky

V bylinkové zahrádce by neměla chybět bazalka. Je to teplomilná jednoletá rostlina, která se u nás rozšířila hlavně díky popularizaci italské kuchyně. Bazalku si nejlépe vychutnáte čerstvou, bez tepelné úpravy, roztrhanou na malé kousky rukama, třeba do salátů nebo omáček, či na grilovanou rybu. Miluje slunce a zalévá se nejlépe večer. Kromě zelené rostliny jsou i barevné varianty a také jsou už kultivary, které chutnají od skořicové po citronovou chuť. Bazalka odpuzuje hmyz. Její přítomnost v blízkosti obydlí je tedy vhodná z více důvodů.

Pažitka je nejen hezká, když kvete, ale v české kuchyni je to už tradiční bylina. Na zahrádce ji stačí na zimu přiklopit hliněným květináčem a na jaře znovu vyraší. V květináči nebo truhlíku by přes zimu vymrzla, ale dá se zazimovat tmavé a chladné místnosti. Na jaře vyraší, a kromě chuti nabízí i zásobu vitamínů a minerálů. Chutná čerstvá na ozdobu a k dochucení polévek, pomazánek, salátů a netučného masa.

Není nijak náročná na pěstování, jen nesmí být dlouhodobě zamokřená, to potom začne uhnívat.

Majoránka a tymián patři do jedné rodiny odolných víceletých rostlin. V našich podmínkách nepřežijí zimu, proto jsou pěstovány jako jednoleté. Ale pokud je na zimu v truhlících vhodně uskladníte a budete se o ně starat, přežijí.

Majoránka patři k našim nejrozšířenějším kořením. Přidává se do polévek, omáček, do zabíjačkových specialit. Ve spojení s česnekem vytváří unikátní chuť, kterou oceníte v bramboráku, v dršťkové polévce nebo bramboračce. Používá se k přípravě zvěřiny.

Má dobré účinky na trávení, a proto je oblíbeným kořením v tučných jídlech. Pomáhá i při nadýmání.

Tymián je oblíbený ve středomořské kuchyní, okoření výborně omáčky na těstoviny, grilovaná masa. Je součástí provensálského koření.

Máta peprná je u nás nejpěstovanějším druhem máty. Hodí se jako ozdoba do ovocných nápojů a pro přípravu čaje. Ten je univerzálním pomocníkem pro problémy s trávením a žaludkem.

Máta roste i ve stínu, jen by nikdy neměl substrát úplně vyschnout. Nejkvalitnější listy má v létě, tou dobou se sbírají k sušení.

Oregano (Dobromysl) najde v kuchyni uplatnění jako koření do omáček na těstoviny, k dochucení grilované zeleniny, na pizzu. Stejně jako tymián a bazalka, se přidává do provensálského koření. Je součástí bylinných čajů, které upravují vysoký tlak, pomáhá k odhlenění, při bolesti v krku, při svalových křečích.