Dukanova dieta vám chutnat nebude. Ale výsledky mohou být extrémně rychlé

Dukanova dieta vám chutnat nebude. Ale výsledky mohou být extrémně rychlé
Některé diety vychází z klasických kuchyní, jiné jsou založeny na striktním dodržování jídelníčku, který nemusí být složen přímo z chutných jídel. Dukanova dieta patří sice do té druhé kategorie, je však velmi účinná, zejména dáte-li si práci a budete ji dodržovat.

Dukanova dieta byla vytvořena francouzským praktickým lékařem jako nástroj pro redukci hmotnosti pro své pacienty. Nadváha a obezita představují rizikový faktor řady nemocí, proto sestavil dietní program, který měl jeho pacientům pomoci dostat se na optimální váhu a tu si udržet. Díky této metodě dosáhl u svých pacientů velmi dobré výsledky a posléze ji publikoval jako návod redukční diety. Dieta je založena především na proteinové (bílkovinové) stravě s nízkým obsahem sacharidů.

Jak Dukanova dieta funguje

Dukanovu redukční dietu je nutné aplikovat vždy s ohledem na aktuální tělesný stav – při sestavování dietního plánu se vychází z aktuálního BMI. Podle stanoveného BMI se následně specifikuje délka fází Dukanovy diety. Dieta má čtyři fáze, které probíhají v různých časových intervalech – attack, cruise, consolidation a stabilization. Každá fáze má předepsanou strategii stravování, která z velké části zahrnuje libové maso (ideálně pouze vařené), které doplňují ovesné otruby, zelenina a později také ovoce. Základem diety je ovšem právě libové maso, které je v některých dnech konzumováno výhradně. Rozdíl mezi jednotlivými fázemi je v počtu těchto dnů.

Jaké pokrmy Dukanova dieta povoluje

Výchozím pokrmem Dukanovy diety je již zmíněné libové maso – ideálně vařené nebo pečené. Na výběr jsou prakticky všechny druhy libového masa, tzn. ryby, drůbež, ale i netučné hovězí, vepřové nebo jehněčí. V první fázi dieta povoluje pouze tento typ stravy denně doplněný ovesnými otrubami a vodou. Ve druhé fázi se pak přidává zelenina, ve třetí vegetariánské bílkoviny, mléčné výrobky a trocha ovoce. K pestré stravě se člověk postupně propracuje až ve čtvrté fázi diety. Hlavním cílem čtvrté fáze je dosáhnout stabilizované hmotnosti.

Výchozím pokrmem Dukanovy diety je libové maso, Zdroj: Yuliia Mazurkevych / Shutterstock

Účinnost Dukanovy diety

Strava, kterou konzumují lidé držící Dukanovu dietu, není příliš pestrá a nemusí jim zcela vyhovovat. Lidé, kteří nejsou zvyklí na konzumaci velkého množství masa, luštěnin či mléčných produktů tak budou mít s touto metodou především chuťové problémy, případně se nebudou moci zcela vyrovnat s úplným odbouráním uhlohydrátů a prázdných kalorií. Účinnost metody ovšem spočívá ovšem právě v náhradě jednoduchých cukrů složitějšími proteiny, které dodávají tělu energii postupně.

Pokud vydržíte všechny čtyři fáze, navyknete si na odlišný typ stravy, který vám pomůže si stabilizovanou váhu udržet.

 

Zdroje: