Opravdu se nehodí bojová plemena psů k dětem, nebo je to jen mýtus?

Opravdu se nehodí bojová plemena psů k dětem, nebo je to jen mýtus?
Říká se, že pes je nejlepší přítel člověka. Opravdu tomu tak je, zvláště potom, kdy hovoříme o vztahu psa a dítěte. Snad každé malé dítě si přeje alespoň pod stromeček nějakého domácího mazlíčka, především pak psa.

Rodiče často přemýšlí o tom, jakého psa vybrat a jaké plemeno bude pro vztah k dítěti to nejlepší. Dost často se objevují na seznamu většinou malí psi. Dnes už není ani žádnou výjimkou pořídit k malému dítěti takzvané bojové plemeno. Mluvíme tedy především o pitbullech a bulteriérech. Je taková volba správná? Může takový pes být sám v blízkosti malého dítěte? Nemůžou si navzájem ublížit?

Zdroj: Autor: Beate Wolter / Shutterstock

Jak zvládat souznění psa a dítěte

Dříve byli tito psi cvičeni z jediného důvodu, a to ke krvavým zápasům. Dnes je tomu naštěstí už jinak. V dnešním civilizovaném světě, psi, které někdy mylně označujeme za bojové, už docela zdomácněli a stali se nedílnou součástí lidských domovů. Zvláště pak jsou velkými miláčky malých dětí. Je však mít na paměti, že je zapotřebí mít pořádný výcvik psa a psa k dítěti pořídit v co nejmladším věku obou.

Pak se z nich stanou jistě nejlepší přátelé. Nemusíme se proto obávat toho, že by pes na dítě nějak zaútočil.

Pokud spolu budou vyrůstat již od raného věku, pes pak bude vaše děťátko považovat jako za vlastní a bude ho tak i opatrovat, ať už před ostatními psy nebo lidmi.

Na co si dát pozor

Měli bychom si však také při výchově dávat velký pozor na to, aby postupně nedocházelo k žárlivosti. Jde především o to, že pokud bude pes veden k dítěti tak jako jeho chůva, může se časem stát, že pes bude žárlit na ostatní členy domácnosti nebo na toho, kdo mu bude chtít dítě vzít. Pes by měl být kamarád dítěte, ne jeho chůva, a proto ho je potřeba umět od dítěte občas rozdělit a nenechat je příliš dlouho samotné.

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.psiakocky.cz