Březnový úplněk Panny neboli Červí úplněk

Březnový úplněk Panny neboli Červí úplněk
Každý měsíc nám úplněk přináší do života něco jedinečného, má svůj vlastní význam a jiným způsobem na nás působí. Březnový měsíc se nazývá červí úplněk. Víte proč a jak na vás bude působit letošní úplněk, který připadne na 18. března 2022?

Teorie o červím úplňku

Domorodí Američané označují březnový úplněk jako červí úplněk. Tradičně se každý název úplňku vztahoval na celý lunární měsíc, ve kterém k němu došlo, nejen na úplněk.

Pro březnový měsíc existuje poměrně mnoho názvů, které hovoří o přechodu ze zimy do jara. Někteří odkazují na vzhled (nebo znovuobjevení) určitých zvířat, jako je orlí měsíc, husí měsíc nebo vraní měsíc.

Teorie říká, že právě březen je roční období, kdy červi vylézají kvůli hojným dešťům i tání půdy a jsou předzvěstí k tomu, že zima se začíná vytrácet a objevují se první známky jara. I díky tomu, že vylézání hmyzu přivolává pozornost nejrůznějšího ptactva. Možná se vám označení červí bude zdát přinejmenším strašidelné, ale přesto jsou právě červi důležití v koloběhu života. Jsou skvělými kompostéry, pomáhají provzdušňovat půdu, aby rostliny zůstaly zdravé a silné. Právě tím mají nezastupitelnou roli v životě nás všech.

Nechť je nám při tomto březnovém úplňku právě pokorná žížala vzorem. I my se totiž mnohdy cítíme bezvýznamní, a tak malincí, ale ve skutečnosti je role každého z nás, tady na světě důležitá. Proto se snažme nejenom nyní myslet na to, že i slabá místa v nás samých se mohou časem přetransformovat a učinit nás v životě silnějšími.   

Tento úplněk slouží jako uvítací maják ohlašující novou sezónu, Foto: Protasov AN/ Shutterstock

S Pannou přichází jaro

I když jaro začíná oficiálně až 20. března, tento úplněk slouží jako uvítací maják ohlašující novou sezónu. Panna přichází jako královna, která symbolizuje čistotu a novost tohoto ročního období. Panna znamená také nové začátky, a to nejenom pro půdu, ale i pro náš duchovní svět. V tomto období si máme víc než kdy jindy uvědomit sebe samé, potíže, které nás trápí nebo oblasti života, ve kterých jsme zaháleli. S přicházejícím úplňkem si možná projedeme obdobím stínů, kdy se můžeme na okamžik stát svědky propasti našeho individuálního nebo i kolektivního smutku.

Možná na chvíli uvidíme svoje slabé a stinné stránky, od kterých běžně odvracíme zrak. Ale i z temna vede cesta ke světlu. Někdy nemusíme hnout celým vesmírem proto, aby se věci začaly dít podle nás, někdy stačí pouze uhnout o malý kousíček z cesty a vydat se jinudy. Nechte úplněk Panny, aby vás posunul vpřed vstříc novým možnostem.

Velikonoční úplněk

Březnový úplněk často hraje roli i v náboženství. Konkrétně v křesťanství, kdy je tento měsíc známý také jako postní, pokud je posledním úplňkem před jarní rovnodenností anebo jako velikonoční úplněk, pokud je prvním jarním úplňkem.

 

Zdroj: