Tipy našich babiček: Připravte se na úrodu jahod, jablek a jitrocele

Tipy našich babiček: Připravte se na úrodu jahod, jablek a jitrocele
Objevte nové způsoby, jak zpracovat jahody, než vám shnijí. Využijte nadúrodu jablek do posledního kousku a zjistěte, s jakými neduhy vám může pomoci docela obyčejný jitrocel. Následující tipy odhalí pár šikovných vychytávek.

Jak uchovávat a zpracovávat jahody?

Jahody patří bezpochyby k nejoblíbenějšímu ovoci z našich zahrádek. Dokážou být ale pěkně choulostivé, a tak je zapotřebí o ně správně pečovat, skladovat je a zpracovávat, abychom o požitek z nich zbytečně nepřišli. Ať už jste si je vypěstovali nebo koupili, můžete je uložit do přihrádky v ledničce tak, aby se nepomačkaly, pouze na pár dní. Čím dřív z nich zkusíte něco vytvořit, tím lépe.

Můžete je např. zmrazit. K vytvoření chutné jahodové dřeně se hodí i méně atraktivní kousky. Stačí je očistit, rozmixovat, osladit a dochutit citronovou šťávou. Dřeň potom jen rozdělíte do krabiček nebo misek, zamrazíte a vesele ochutnáváte. Možností využití jahod je samozřejmě celá řada: kompot, džem, sirup nebo džus. Myslete však na to, že zavařením ztrácejí jahody barvu, tvar i konzistenci. Sirup vyrobíte třeba pomocí odšťavňovače. Do šťávy přidáte cukr a sterilujete ji. Kapka destilátu pak výsledek promění i ve výborný likér.

Jak využít jablka, když jich máte až nad hlavu?

Potýkáte-li se s nadúrodou jablek, nezoufejte. Tohle báječné ovoce se dá přece zpracovat tolika způsoby! Můžete si upéct jablečný koláč, bábovku i perník. Prakticky jakákoli buchta díky jablkům získá na vláčnosti a sladkosti, takže pak stačí přidávat už jen špetku cukru. Kromě toho můžete připravit výbornou jablečnou přesnídávku pro děti nebo ukázkový štrúdl pro mlsného manžela.

Mnozí z nás mají slabost pro žemlovku, která poslouží jako vydatný oběd. Není přitom nijak složitá ani drahá – potřebujete na ni pouze rohlíky, mléko, vejce, tvaroh, cukr a pochopitelně zmíněná jablka. Výtečná jsou rovněž jablka v karamelu, jak je vídáte na vánočních trzích, anebo smažené plátky jablíček v těstíčku. Už se vám sbíhají sliny?

Tohle báječné ovoce se dá přece zpracovat tolika způsoby, Zdroj:  Africa Studio / Shutterstock

K čemu všemu se hodí jitrocel kopinatý?

Z čerstvého i usušeného jitrocele si můžete připravit čaj (1 lžička jitrocele a 250 ml vody), bylinné směsi, obklady nebo sladký sirup oblíbený jak mezi dětmi, tak i u dospělých. Takový sirup je možné zakoupit v lékárně, ale dá se vyrobit domácí.

Slouží při léčbě nemocí dýchacích cest. Pro obklady se nejlépe hodí čerstvě natrhané listy, které lze okamžitě přiložit na tržnou či řeznou ránu nebo rozemlít na kaši a potřít postižené místo. Jitrocel je neocenitelným pomocníkem proti bodnutí komára nebo spálenině od kopřivy. Listy se také vkládají do bot, kde zmírňují bolavé puchýře.

Jitrocelový sirup, Zdroj: spline_x / Shutterstock

 

Zdroje:

Zdroj článku:
  • www.toprecepty.cz