Vánoční mlsání bez výčitek: Zkuste zdravé varianty nejoblíbenějšího cukroví

Vánoční mlsání bez výčitek: Zkuste zdravé varianty nejoblíbenějšího cukroví
Rádi byste o Vánocích jedli zdravě, ale nechcete se vzdát svých zamilovaných kousků cukroví? Upečte si šetrné varianty, které se vám rozplynou na jazyku, a přitom nezanechají žádné skvrnky na vašem svědomí

Vanilkové rohlíčky na různé způsoby

Stará česká klasika, bez níž si vánoční stůl snad ani nedokážeme představit, to jsou vanilkové rohlíčky. Nejenže skvěle chutnají, ale jejich příprava je obvykle náramně jednoduchá. Nemusí být ani nezdravá. Stačí vyměnit klasickou mouku za celozrnnou nebo bezlepkovou, bílý cukr za třtinový a k obalení použít sušené ovesné mléko či bio vanilkový cukr místo moučkového cukru.

Takových 15 až 20 kousků hravě zvládnete za 90 minut. Začnete tím, že necháte změknout 90 g másla, které posléze nakrájíte na menší kousky. Přidáte k němu 130 g mandlové mouky, 30 g vanilkového proteinu, 1 vejce a 1 žloutek, lžíci vanilkového extraktu a špetku prášku do pečiva.

Z této směsi vypracujete těsto a necháte jej alespoň hodinu odležet v lednici. Pak už můžete spokojeně tvarovat rohlíčky, které následně vložíte do trouby na 8 až 10 minut při 170 °C.

Do vanilkových rohlíčků se často přidávají také vlašské ořechy, které krásně obalí vaše pocuchané nervy proti stresu a posílí nervovou soustavu. Zkuste také tento recept, při němž je třeba smíchat 150 g celozrnné špaldové mouky, 25 g třtinového cukru, 100 g mletých ořechů, 100 g změklého másla a lžičku citronové šťávy. Další postup je stejný jako u první verze.

Stará česká klasika, bez níž si vánoční stůl snad ani nedokážeme představit, to jsou vanilkové rohlíčky, Zdroj: Firn / Shutterstock

Linecké cukroví, po němž se jen zapráší

Lahodné linecké cukroví, kdo by ho nemiloval? Snadná příprava vám zabere jen 50 minut. K vytvoření cca 20 kousků napřed smíchejte 100 g celozrnné špaldové mouky (pokud trpíte alergií, vždycky si hlídejte obsah lepku), 130 g hladké špaldové mouky a 200 g mandlové mouky.

Přidejte nastrouhanou kůru z bio citronu, 120 g změklého másla a 120 ml javorového sirupu. Ze vzniklé hmoty vypracujete těsto a necháte ho ideálně do druhého dne v lednici. Až si jaksepatří odpočine, vyválíte ho mezi pečicími papíry (aby se nelepilo) a vykrájíte své oblíbené tvary.

Ty na plechu vyloženém pečicím papírem upečete během 4 až 6 minut při teplotě 160 °C. Dávejte pozor, aby se vaše dobroty nespálily. Jakmile vychladnou, zbývá je slepit kvalitní ovocnou marmeládou, případně polít čokoládou bez cukru.

Marokánky s ovocem a čokoládou

Tvrdé a sladké marokánské placičky arabského původu obsahovaly dle původního receptu med, oříšky, datle, cukr, kakao, vanilku a hašiš. Bez toho se u nás v Česku budeme muset obejít, ale nebojte, i tak vám poradíme chutné a zdravé varianty populárního cukroví.

Na pánvi si rozpusťte 200 ml mléka, 40 g másla a 100 g medu. Místo medu lze použít i javorový sirup. Na další pánvi si mezitím orestujte nasucho 120 g jemných ovesných vloček spolu s 20 g lískových oříšků, které je možné zaměnit třeba za mandle nebo arašídy.

Na malé kousky nakrájejte 50 g sušených švestek, 50 g sušených meruněk a 20 g sušených datlí a přidejte je k tekuté směsi. Můžete samozřejmě zvolit jiné sušené ovoce, např. brusinky nebo třešně.

Po důkladném promíchání přihoďte do směsi vločky s oříšky a opět zamíchejte. Za 5 minut, až směs vychladne, začněte vytvářet marokánky a pokládat je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte cca 20 minut při 170 °C. Jednotlivé marokánky pak polijte vysokoprocentní čokoládou a nechte vychladnout.

Další zdravou variantu marokánek si lze připravit tak, že ve 250 ml vody rozpustíte 4 lžičky medu, přisypete 100 g mletých vloček a uvaříte kaši. Hustou kaši obohatíte 75 g nesolených arašídů a 175 g sušeného ovoce (rozinek, brusinek, datlí apod.) nebo kandovaného. Na plechu si utvořte placaté hrudky a pečte 20 minut při 180 °C. A na závěr si nechte chutnat.

 

Zdroje: