Vánoční cukroví – boj mezi tradicí a novinkami

Vánoční cukroví – boj mezi tradicí a novinkami
Vánoční cukroví patří k tradicím. Stejně jako u všech dalších tradic také při jeho přípravě máme rádi nostalgii. Chceme cítit vůni a chuť našeho dětství. Přísaháme na recepty našich maminek a babiček. Ale trendy se mění, chceme jíst zdravěji a máme méně času

Vánočnímu cukroví vládne tradice

Kdo peče vánoční cukroví, má k tomu většinou své rituály. Někdo peče s dětmi, jako pekla maminka s ním. Jiné ženy si užívají pečicí rituál večer u oblíbené pohádky nebo detektivky a se sklenkou portského. Často pečou i ty ženy, které jinak v kuchyni příliš mnoho času netráví.

 Protože k Vánocům patří vůně cukroví. A většinou pečeme to, co nám předala naše maminka a její maminka a její babička. Ale každý má také trochu jiný recept na tradiční linecké, vosí hnízda, vanilkové rohlíčky nebo pracny.

Ale právě tyto druhy na štědrovečerním stole očekáváme. A spíš než na hledat na internetu, často zvedneme telefon a voláme mamince nebo babičce. Kolik že té mouky bylo? A byla polohrubá nebo hladká?

Ale doba se mění

Dnes ale máme jiné stravovací návyky. Chceme jíst zdravěji. Nemáme čas na složité pečení. A trendy toto odrážejí i při přípravě cukroví. Tradiční recepty dostávají moderní zdravý háv, když nahradíme bílou mouku celozrnnou. Přidáváme do těsta superpotraviny typu chia semínek.

Nebo jednoduše snížíme obsah cukru. Sladíme medem nebo sladkým ovocem typu banánů. A vůbec, zkoušeli jste slané cukroví? Moderní stravovací požadavky se v nových druzích cukroví odrážejí. Používají se rostlinná mléka a jiné veganům přívětivé potraviny. Připravuje se i raw cukroví.

Také jednoduchosti a rychlosti přeje současná doba. Maminky nestíhají trávit po práci a po večerech celé hodiny v kuchyni. Nejsou-li samozřejmě v karanténě s dětmi na online výuce. To se pak společné pečení může stát ideálním způsobem, jak zabavit děti. Ale i tak hledáme často tipy, jak zjednodušit přípravu tradičních druhů cukroví. Nebo si najdeme úplně nové.

Kdo peče vánoční cukroví, má k tomu většinou své rituály, Zdroj: V. Matthiesen / Shutterstock

Nestíháte? Upečte koko sušenky

Koko sušenky jsou velmi originální. Zároveň se jedná snad o nejsnazší typ cukroví. Poslední dobou se jako nejnáročnější část přípravy ukazuje nákup ingrediencí.

Ingredience:

Těsto:

  • 5 ks tyčinky Koko (značka Orion)
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g tuku na pečení
  • 100 g moučkového cukru

Náplň:

  • 200g másla
  • 100 g loupaných mandlí

Pečeme koko sušenky

Příprava těsta

Nejtěžší část přípravy představuje sehnat tyčinky Koko. Dřív byly k dostání v každém supermarketu. Dnes už to není tak snadné. Nahrazovat jinými typy kokosových tyčinek se nevyplatí. Bounty je příliš sladká a drahá. Navíc ji tvoří příliš velké kousky čokolády, těsto pak nedrží pohromadě. Lze použít také tyčinky Flynt nebo Margot. S Margot ale chutnají úplně jinak – i když také dobře. Hmotnost si musíte přepočítat na vybraný druh tyčinek.

Těsto je velmi snadné. Smícháte mouku, cukr a na kousky pokrájený tuk na pečení. Dovnitř rozdrobíte tyčinky. Doporučuji rozmačkat ještě v obalu, potom nakrájet na kousky nebo vzít na drcení hmoždíř. Důležité je, aby se v těstu nenacházely příliš velké kousky čokolády. Při vykrajování dělají neplechu.

Pečeme sušenky

Těsto není třeba nechávat odležet, můžeme začít péci hned. Vykrajujte kolečka – těsto se trochu roztéká. Klaďte je také na plech dál od sebe. Pečte v troubě asi 8 min na 180 °C. Nenechte se zmást tím, že kolečka jsou po upečení ještě měkká. Ztvrdnou později. Proto je také z plechu přendávejte na rovnou plochu, aby se neohýbala.

Slepujeme

Umíchejte si krém z másla a mletých mandlí. Sušenky jsou sladké dost, není třeba přidávat cukr. Nechte je vychladnout a ideálně odležet přes nos. Poté slepujte bohatou vrstvou krému. Dejte jim několik dní k odležení, aby nasákly vzdušnou vlhkost a změkly. Budou pak chutnat ještě lépe.

 

Zdroje: