Jak rychle připravíte kakaovou bábovku pro nečekané návštěvy

Jak rychle připravíte kakaovou bábovku pro nečekané návštěvy
Kdo by neměl rád čokoládu? Kakao je bezesporu nejoblíbenější surovinou pro výrobu sladkých dezertů. Do bábovek je kakao přidáváno poměrně často. Velmi často tvoří právě kakao působivé mramorování se základním bílým těstem. Dnes si barvy bábovkového těsta prohodíme!

Kakaovou bábovku máte za hodinku na stole

Ohlásila se vám návštěva, se kterou jste nepočítali a vy jí nemáte co nabídnout? Ještě nějaký čas do jejího příchodu zbývá? No tak nic neřešte a zadělejte na kakaovou bábovku. Základní suroviny na bábovku máte určitě doma a když si trošku pospíšíte, můžete mít hotovou po kakau vonící bábovku na stole do hodinky.

Jako bonus bábovkou nádherně provoníte byt, a tak nemusíte ničím osvěžovat vzduch. Navíc aktivní čas, který strávíte přípravou bábovkového těsta, je necelá půlhodinka. Zbylých 50 minut se kakaová bábovka bude péct a vy se můžete pro návštěvu nalíčit a učesat.

Jaké ingredience potřebujete na kakaovou bábovku?

Připravte si:

  • 2 hrníčky mouky
  • 1 hrníček krystalového cukru
  • tři čtvrtě hrníčku kakaa na pečení
  • půl hrníčku slunečnicového oleje
  • 1 hrníček mléka
  • 4 středně velká vejce
  • 1 čajová lžička vanilkového prášku
  • 1 balení kypřícího prášku
  • 1 čajovou lžičku jedlé sody
  • špetku soli

Aby příprava kakaové bábovky byla opravdu rychlá, před samotným mícháním těsta rozehřejte troubu na 180 °C a pečlivě vymažte bábovkovou formu. Použít můžete sádlo, máslo nebo olej ve spreji. Na vysypání formy použijte mouku nebo strouhanku.

„Kakaem v bábovce nemusíte šetřit, objevit se může už v základu těsta.”

Klasická mramorovaná bábovka ale obráceně

Většinou se bábovka připravuje ze základního bílého těsta, ze kterého se odlije jedna jeho třetina, která se následně obarví kakaem. My to dnes ale uděláme naopak. Proto do těsta kakao nepřidávejte dříve, než z něho odlijete třetinu bílého těsta.

Kakaové boby, Zdroj: New Africa / Shutterstock

V míse si smíchejte mouku, kterou můžete prosít přes síto, aby byla bábovka nadýchanější. Do mouky přidejte prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli.

V další nádobě do pěny vyšlehejte vejce s cukrem. Postupně přidejte vanilkový prášek, olej a mléko. Na závěr do směsi zapracujte také mouku s kypřícím práškem. Jedinou ingrediencí, která vám zbyla na stole je kakao. Ještě předtím, než jej do těsta přimícháte, odlijte si asi třetinu bílého těsta a dejte stranou. Teprve pak můžete do základního těsta přidat kakao a dobře zamíchat.

Kakaové těsto nalijte do bábovkové formy a do něj pak bílým těstem vytvořte mramorování. Bábovku pečte 45 – 55 minut. Převaha kakaa v bábovce překvapí a mile potěší vaši návštěvu, která ani netušila, že pro ni stihnete bábovku upéct. Že jste o tom pochybovali také? No vidíte a stihli jste ji! Bábovka je hotová hned, při přípravě vyžaduje jen minimální množství vašeho aktivního času. V troubě se zvládne upéct sama!

Zdroje: