Rozinky v bábovce? Jak to máte vy? Vyzkoušejte náš recept

Rozinky v bábovce? Jak to máte vy? Vyzkoušejte náš recept
Jak to máte v případě bábovky s rozinkami? Milujete ji, nebo ji zatracujete a rozinky z ní vydloubáváte? Pokud rozinky milujete, není co řešit. V případě, že rozinky moc nemusíte, namočte je do rumu. Možná, že změníte názor!

Rozinky a bábovka patří k sobě

Když se řekne bábovka, spoustu lidí hned napadnou i rozinky. Aby ne! Vždyť rozinky a bábovka jdou hezky k sobě. U toho, kdo bábovku peče minimálně jednou týdně, se rozinky koupou v rumu. A je to tak správně.

Rozinky namočené v rumu mají nejen výtečnou chuť, nýbrž pomohou bábovku zvláčnit. Jen je třeba myslet na to, že rozinky musíte do rumu pravidelně doplňovat po tom, co je použijete nebo co je sníte u televize. Pro bábovku jsou rozinky výsadou. Jaké suroviny na bábovku s rozinkami potřebujete?

Potřebné suroviny

  • tři čtvrtě hrníčku rozinek,
  • 3 hrnky polohrubé mouky,
  • menší půlka hrníčku rumu,
  • půl hrnku změklého másla,
  • půl hrnku rostlinného oleje,
  • 1 a čtvrt hrníčku cukru,
  • 3 velká vejce,
  • 1 hrnek mléka,
  • kúra z jednoho citrónu,
  • jedna čajová lžička vanilkového extraktu,
  • jeden prášek do pečení,
  • půl lžičky soli.

Jak na těsto s rozinkami?

Bábovka s rozinkami bude hotová do dvaceti minut. Rozehřejte si troubu na 175 °C a pečlivě vymažte formu. Víte, že dnes už existuje olej ve spreji, kterým bábovkovou formu vymažete snadněji?

Smíchejte mouku, prášek do pečení, sůl a citrónovou kúru. Oddělte vaječné bílky od žloutků a z bílků vyšlehejte bílkový sníh. Půjde vám to podstatně lépe, když budete šlehat bílky v pokojové teplotě.

Máslo umíchejte s cukrem do hladké pěny. Přidejte vaječné žloutky, olej, mléko, vanilkový extrakt, rozinky a rum. Do této směsi postupně zapracujte všechnu mouku. Na závěr do těsta nezapomeňte vmíchat bílkový sníh.

Sníh vmíchejte už jen ručně, divoké metličky mixéru by mohly zkazit jeho nadýchanost. Těsto vlijte do formy a pečte v troubě asi 50 minut. Jednoduchý test se špejlí vám prozradí, zda už je bábovka hotová.

Po vytažení z trouby nechte bábovku chvíli ještě ve formě a teprve potom vyklopte. Bábovku pocukrujte a po vychladnutí můžete servírovat. Šikovnou věcičkou v kuchyni je speciální pečící mřížka, na které pečené dezerty chladnou lépe, protože se v nich nesráží vlhkost.

Nemáte rozinky namočené v rumu? Nevadí! Pokud si vzpomenete, rozinky do rumu namočte alespoň přes noc. Nic se nestane, když pro tentokrát rozinky budou v bábovce střízlivé, ale pro příště, ať už v rumu plavou!

„Tip: Víte, že do rumu lze namočit nejen rozinky, nýbrž jakékoliv kandované ovoce? Po namočení v rumu i kandované ovoce nasaje potřebnou vlhkost, což vám pomůže docílit k vláčné a chuťově vyvážené bábovce.”

 

Zdroje: