Výjimečná kynutá bábovka pro všední dny
Foto: Kaca Skokanova / Shutterstock

Výjimečná kynutá bábovka pro všední dny

Pro těsto na bábovku je typický prášek do pečiva. Někdy ale při jejím pečení můžete udělat výjimku a do bábovky použít droždí. Kynutá bábovka vás překvapí svou výjimečnou chutí. Pamatovat byste měli na to, že vám bábovka bude kynout tři čtvrtě hodiny předtím, než ji dáte péct.

Bábovka, která vás časově zaměstná více, než je obvyklé

Bábovka je velmi oblíbeným receptem nejen kvůli její vynikající chuti, nýbrž také kvůli její rychlé přípravě. Ne všechny bábovky jsou hotové raz dva. U některých stojí za to si na výsledek počkat. Platí to hlavně o kynuté bábovce, která pro svou přípravu požaduje minimálně tři čtvrtě hodiny navíc. Když si ale s bábovkovým kynutým těstem pohrajete, budete překvapeni jeho výjimečnou chutí.

Ještě něčím se kynutá bábovka od běžných bábovek odlišuje – pro její přípravu potřebujete čerstvé droždí, pro které budete muset nejspíš skočit do obchodu. Kynutou bábovku můžete upéct ke kávě s vaší kamarádkou. Je toho spousta co probírat, a proto by byla škoda sedět jen u kávy a nemít co zakousnout.

Jaké ingredience potřebujete na kynutou bábovku?

Na kynutou bábovku si připravte následující ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 polévkových lžic cukru
  • 1 středně velké vejce
  • 100 g zakysané smetany
  • 600 g polohrubé mouky
  • 2 čajové lžičky vanilkového cukru

Na druhé kakaové těsto si připravte:

  • 125 ml mléka
  • 2 čajové lžičky mouky
  • 2 čajové lžičky kakaa
  • 50 g krystalového cukru
  • 10 g změklého másla
  • 40 g hořké čokolády

Základem kynuté bábovky je dobře vzešlé droždí. Do teplého mléka rozdrobte 20 gramů čerstvého droždí a jednu čajovou lžičku krystalového cukru. Směs umístěte na teplé místo a nechte vzejít kvásek. 

Zdroj: MaraZe / Shutterstock

Jakmile základ z droždí ožije, můžete začít s těstem. V míse do pěny vyšlehejte vajíčko a cukr do hladké pěny. Přidejte zakysanou smetanu, mléko a kvásek. Do směsi pomalu zapracujte také mouku a vanilkový prášek. S těstem si dejte pořádnou práci. Čím pečlivěji jej zapracujete, tím lepší výsledek dostanete.

Jakmile budete mít jistotu, že jsou všechny ingredience v těstě pořádně zapracované, nechte těsto odpočinout v misce pod utěrkou na teplém místě. Takto odpočívat bude minimálně tři čtvrtě hodiny. Jakmile těsto v míse krásně nabude, můžete si rozehřát troubu a klasicky vymazat formu. I kynuté těsto totiž může jít do bábovkové formy.

„ Z kynutého těsta vytvořte pletené copánky, které do kulaté bábovkové formy umístíte snáz”.

Jak s kynutým těstem do formy?

Běžné bábovkové těsto lze do formy krásně nalít. S kynutým těstem to takhle snadné nebude. Kynuté těsto se lepí a práce s ním je mnohem složitější. Napřed tedy musíte těsto zkrotit. To nejlépe uděláte tak, že jej na desce s moukou vyválíte do proužků a ty spletete do těstového copu. Copem pak vyložte formu a šup s ní do trouby! Bábovku pečte 45 – 55 minut. Dobrou chuť!

 

Zdroj:

Přidejte si nás na domovskou stránku
Seznam.cz nebo Google Zprávy
Přidat na Seznam.cz Přidat na Google zprávy