Jemná a vláčná olejová bábovka

Jemná a vláčná olejová bábovka
Olejová bábovka je jemný a sytý moučník, který si snadno připravíte doma jen tak o víkendu nebo když máte zrovna chuť na něco sladkého. Upečeme si bábovku s příměsí perníkového koření a kakaa pro lepší chuť.

Abyste pořád nepekli jedno a to samé základní těsto, můžete si jej ozvláštnit nějakou zajímavou ingrediencí. Použijte například ovoce, jako je banán, nebo také koření. Perníkové koření se do bábovky skvěle hodí. Pro barvu se dává trocha kakaa, aby byla bábovka krásně hnědá.

Seznam ingrediencí k přípravě bábovky:

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • ¾ hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 lžičky kakaa
  • perníkové koření nebo prášek do perníku (v tom případě vyřaďte z receptu prášek do pečiva)

Postup přípravy bábovky

Vejce vyšlehejte s cukrem i vanilkovým cukrem do pěny. Přidejte ostatní ingredience a pořádně prošlehejte. Formu na bábovku vymažte olejem a vysypejte hrubou moukou. Jestliže nemáte hrubou, stačí také polohrubá nebo strouhanka. Poté těsto vlijte do formy.

Když nechcete dělat perníkovou olejovou bábovku, ale rádi byste něco zajímavého, co jste ještě neochutnali, můžete vyzkoušet také středomořskou variantu této olejové bábovky či moučníku.

Místo slunečnicového či řepkového oleje použijte olivový olej.

Olivový olej má zcela jinou chuť a bábovce dodá úplně jiný nádech. Jí se s ovocnou marmeládou nebo také ozdobená čerstvým ovocem či posypaná cukrem. Jestliže nemáte točenou formu na bábovku, ale děláte olejové těsto do kulaté formy, můžete si nastříhat širší proužky z papíru a cukr vysypat do nějakého pěkného vzoru.

Můžeme se vrhnout na pečení

Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C. Až bude akorát teplá, formu s těstem vložte do trouby a pečte asi 45 minut, dokud nebude těsto úplně do hněda a pevné na povrchu. Můžete zkusit špejlový test, jestli je těsto upečeno. Perníkové koření krásně provoní vaši kuchyň.

Zdroj: Evan Lorne / Shutterstock

Perníkové koření se skládá převážně ze skořice, hřebíčku, kardamomu, badyánu, anýzu a zázvoru. Jestliže si koření budete připravovat doma sami a mlít jej na mlýnku na koření, dbejte na to, abyste měli správný poměr koření, ať jedna chuť nevyniká víc než druhá.

Do kořenící směsi můžete přidat také citronovou nebo pomerančovou kůru či muškátový oříšek, zde je však třeba přidat opravdu jen špetku, protože muškátový oříšek není zdravý ve velkém množství. Dále pak fenykl, vanilkový lusk a koriandr.

Některé recepty obsahují rovněž chilli nebo pepř. Koření skladujte namleté ve vzduchotěsné nádobě. Můžete jej používat do vaření nebo také na přízdobu kávy.

Až bude bábovka upečená, zlehka ji vyklopte z formy za pomoci mokré utěrky. Můžete také počkat, až těsto vychladne a vyklopit jej potom.

Na ozdobu použijte čokoládovou polevu a kokos. V případě, že budete dělat olejovou bábovku jen tak ze základního těsta bez koření do perníku a kakaa, můžete ji přizdobit šlehačkovým krémem a navrch posypat ovocem nebo ji jíst nakrájenou na plátky pomazanou marmeládou jako chleba k ranní kávě, čaji, meltě nebo teplému mléku s medem.

 

Zdroje: