Stop cukru: Neslazené nápoje nejen pro děti

Stop cukru: Neslazené nápoje nejen pro děti
Nejvíce cukru zkonzumujeme v podobě slazených sirupů, limonád a koktejlů. Přitom s trochou úsilí si lahodné nápoje vyrobíme sami doma i bez přidaného cukru.

Pro zdravý vývoj dětí je důležitý dostatečný příjem tekutin. Podle moderních zásad zdravé výživy by nápoje měly být obecně lehké a nepřeslazené. Na trhu je mnoho hotových nápojů lákavých barev a chutí, ale pro děti je většina z nich nevhodná. 

Pro každodenní pití se doporučují ovocné a bylinné čaje slazené medem, čerstvé ovocné a zeleninové šťávy, mošty a rostlinná mléka.

Čaj z jablečných slupek

Už jste někdy ochutnali čaj z jablečných slupek? Čaj je přirozeně sladký a dětem velmi chutná. Do hrnce nalijte 500 ml vody, vložte hrst sušených jablečných slupek z domácích jablek (mohou být i slupky čerstvé, ale čaj ze sušených je chuťově ještě lepší), smotek skořice, přiveďte k varu a na mírném plameni vařte dalších deset minut. 

Kokosové mléko s ovesnými vločkami

50 g ovesných vloček a 50 g sušeného kokosu rozmixujeme ve 250 ml vody s 2 lžícemi medu. Nápoj scedíme přes plátýnko nebo jemné sítko. 

Datlovo-skořicová pochoutka

100 g vypeckovaných datlí předem namočíme na 6 hodin a rozmixujeme v litru rostlinného nebo klasického mléka. Na závěr dochutíme skořicí. 

Vitaminová bomba

Do mixéru nakrájejte 4 pomeranče, 2 kiwi, 1 zralé mango, 1 banán a vše rozmixujte dohladka s 120 ml vody a půl lžičkou kurkumy. Pěkně ozdobíme zbylým ovocem a ihned podáváme.

Mangové lassie

Dužinu ze 2 zralých mang vložte do mixéru. Přidejte 250 g jogurtu a 250 ml vody a dohladka rozmixujte. Kdo má rád nápoj sladší, může přidat lžíci medu. Opravdu si pochutnáte!