Jak připravíte nadýchanou banánovou bábovku?

Jak připravíte nadýchanou banánovou bábovku?
Pokud máte doma navíc několik zralých banánů a nevíte, co s nimi, pak vám určitě bude chutnat tato banánová bábovka.

Recept na ní je snadný a zvládne ho každý začátečník. Banány dávají bábovce zcela jinou chuť, než na jakou jsme zvyklí, a navíc jí toto exotické ovoce povznese výše o vláčnost a krásnou vůni. Navíc krom banánů tahle skvělá bábovka nevyžaduje žádné jiné speciální suroviny.

Potřebujeme tyto ingredience:

  •  250 g cukru krupice
  •  1 vanilkový cukr
  •  4 vejce
  •  4 mírně přezrálé banány - 500 g dužiny
  •  250 g mléka
  •  200 g oleje
  •  500 g polohrubé mouky
  •  1,5 prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky skořice nebo dle chuti

Než se začneme pouštět do míchání těsta, je dobré předehřát si troubu na 160 °C. Nejprve si připravíme všechny potřebné suroviny, dvě mísy a síto na přesytí sypkých surovin. 

První mísa - sypké ingredience

Vezmeme si odvážené sypké ingredience a přes síto je prosejeme. Nejprve si takto připravíme polohrubou mouku. To děláme proto, že výsledné těsto máme nadýchanější a díky sítu tak získáme jistotu, že se nám při míchání v těstě nebudou tvořit žádné hrudky. To samé uděláme i s ostatními surovinami krom krupicového cukru!

Druhá mísa - vše ostatní

Ve druhé míse si vyšleháme cukr, vanilkový cukr a vejce do krásné pěny. Poté pomalu přidáváme banány, které je dobré si předem rozmačkat. Když se nám začne tvořit krásně vláčná banánová hmota, začneme přilévat mléko a olej. Nakonec si vezmeme první mísu a mouku s kypřícím práškem pomalu přidáváme do ušlehané pěny. Když máme krásně vymíchané těsto, připravíme si formu na bábovku.

Formu si vymažeme máslem nebo olejem a vysypeme moukou. Někdo používá i strouhanku nebo dokonce pečící papír. Ani jeden postup není špatný, záleží, pro který se rozhodneme my. Za použití pečícího papíru máme jistotu, že bábovku lehce dostaneme z formy, ale bohužel už textura, typická pro bábovku, tolik nevynikne. 

Banány dávají bábovce zcela jinou chuť, Zdroj: Nataly Studio / Shutterstock

Když máme takto připravenou formu, vylijeme do ní těsto, a to vložíme do předem vyhřáté trouby. Bábovku nakonec pečeme 35-40 minut. K tomu, zda je bábovka dostatečně propečená nám poslouží špejle.

Po upečení bábovku necháme na chvilku vychladnout, a poté vyklepneme. Banánovou bábovku můžeme podávat se šlehačkou nebo si rozehřát čokoládu a vychladnutou bábovku polít.

Tento druh bábovky má tu výhodu, že díky banánům vydrží být vláčná ještě několik dní!

 

Zdroj: