8 základních typů jógy: Jaký z nich si vyberete vy

8 základních typů jógy: Jaký z nich si vyberete vy
Každému vyhovuje něco jiného a proto existuje také více typů jógy. U některých se zapotíte, některé jsou až tak uklidňující, že u nich skoro usnete. Podívejte se na 8 základních typů a vyberte si ten nejlepší právě pro vás!

1. Vinyasa jóga

Je jednou z nejznámějších a cvičí se ve většině fitness center. "Vinyasa" znamená propojení dechu a pohybu. Při nádechu jdete obvykle nahoru a při výdechu dolů. Podle svého dechu si určujete tempo a plynule opakujete jógové pozice. V tomto příjemném a lehkém pohybu se dostáváte do meditace. Cvičení může být rychlejší nebo úplně relaxační, záleží na vás nebo vašem instruktorovi.

Vinyasa se nejlépe cvičí s příjemnou uklidňující hudbou, se zavřenýma očima a pro ještě hezčí atmosféru si můžete v pokoji zapálit svíčky.

2. Hatha jóga

Hatha jóga se zaměřuje hlavně na pozice. Je skvělá pro začátečníky, protože se tak naučíte základy a propojíte tělo s myslí. Narozdíl od Vinyasy nejsou přechody plynulé a je zde kladen důraz na správné provedení pozic. Při cvičení Hatha jógy propojujete tři základní jógové praktiky: pozice těla, dechová cvičení a meditaci. Měla by uvolnit vaše tělo, dodat mu energii a vytvořit tak balanc a harmonii.

3. Bikram jóga

Je také známá jako Hot jóga, to hlavně proto, že se u ní opravdu zapotíte. Tuto techniku tvoří 26 pozic Hatha jógy a dvě dechová cvičení v daném pořadí, která se cvičí v extrémně vyhřátém pokoji. Teplota místnosti by se měla pohybovat mezi 35 až 42°C. Takové prostředí by mělo uvolnit svalstvo, snížit tak riziko úrazu a dokonce zlepšit flexibilitu. V takové teplotě se také hodně zapotíte, zvýší se váš tep a vaše tělo bude tedy ještě více pracovat, čímž dosáhnte lepších výsledků.

4. Power jóga

Power jóga je aktivnější forma Hatha jógy. Pozice jsou cvičeny rychleji a ještě v kombinaci s posilováním břišních svalů a vrchní části těla. Cvičí se na rychlou hudbu a rozhodně se při cvičení nudit nebudete.

5. Yin jóga

Yin jóga je hlavně meditační cvičení, v pozicích musíte vydržet delší dobu a uvolnit svaly. Tím získáváte větší flexibilitu a prodlužujete spojovací tkáně. Cvičení je pasivní, svaly si mohou odpočinout a jsou řízeny jen gravitací.

6. Ashtanga jóga

Jde o jeden z nejtěžších typů jógy. Zahrnuje jógu jako životní styl a je považována za tradiční indickou jógu. Stejně jako Vinyasa spojuje Ashtanga jóga dech s pohybem. Přísně dodržuje pořadí cviků a jejími hlavními aspekty jsou síla, pot a výdrž.

7. Iyengar jóga

Tento typ jógy se zaměřuje na kontrolu nad dechem a preciznost. Měli byste tím dosáhnout relaxace a rovnováhy. Obsahuje stovky různých jógových pozic a čtrnáct typů dýchání, ty jsou postupně těžší a těžší. Často jsou používány i nějaké pomůcky, např. pásky nebo bloky. Iengar jóga je dobrou volbou i při rehabilitacích.

8. Anusara jóga

Anusara jóga je poměrně novou technikou, byla vyvinuta Johnem Friendem v roce 1997. Spojuje duši se správným provedením pozic. Měla by se přizpůsobit všem studentům a pomoci jim najít jejich vnitřní štěstí.

 

Typů jógy je ještě mnohem více, vybrat si můžete podle technik, které vám vyhovují nebo je jen vyzkoušejte a nakonec najdete typ vhodný právě pro vás.

Zdroj článku:
  • Autorský text