Vyspěte se dobře. Pár tipů, jak si snadno vylepšit spánek

Vyspěte se dobře. Pár tipů, jak si snadno vylepšit spánek
Proč je spaní tak důležité? Spánek je klíčovým prvkem pro fungování našeho těla, které si ve spaní řídí několik významných „regeneračních“ procesů. A stejně nezbytně se musíme vyspat, aby nám dobře pracoval mozek.

Kvalita spánku ovlivňuje duševní a emoční pohodu. Pokud se nevyspíme dobře, můžeme se vzbudit s pocitem únavy po probuzení, se stresem a zhoršenou schopností fungovat celý den.

Poruchy spánku mohou být mírné nebo přechodné, ale rozhodně by se neměly podceňovat. Mohou totiž i tak narušit kvalitu našeho života.

Rady pro dobré spaní a pocit odpočinutí po probuzení:

• Pomocníkem ke spaní mohou být přírodní produkty. Zkuste si před spaním udělat bylinkový čaj s kapkou medu. Uklidňujících bylinek nám příroda nadělila mnoho druhů. Můžete zkusit heřmánek, kozlík lékařský, mučenku, hloh, chmel nebo meduňku.

• Zkuste si v ložnici obstarat čistý vzduch. Pořádně si před spaním vyvětrejte a pokud to počasí dovolí, nechte okno otevřené přes noc a proti chladu se vyzbrojte hřejivým pyžamem. Kvalitě vzduchu prospívají i pokojové květiny. Podle vědeckých studií je v tomto ohledu nejlepší pokojový břečťan.

• Spánek může také ovlivnit vůně. Například jasmín je velice příjemný, snižuje úzkost a zlepšuje náladu po probuzení. Stačí si jednoduše dát kapku éterického oleje do rohu polštáře.

Pohyb venku na denním přirozeném světle má vliv na produkci hormonů, a to je zase spojené s klidným spaním. Naordinujte si tedy pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu.

• Svou roli může sehrát i správná výživa. Odlehčete si večeře. Počítejte s tím, že to pár dnů potrvá, než si organismus uvědomí změny a pocítíte je i vy. Obohaťte stravu o selen a vitamín C. Dodejte tělu také víc hořčíku. Najdete ho ve špenátu, luštěninách, rýži a oříškách či semínkách. Neřešte únavu konzumací produktu s cukrem!

• Špatné spaní může mít také příčinu ve vystavení organismu umělému světlu, které produkuje počítač nebo televize. Naordinujte si před spaním raději knihu a vyhýbejte se večernímu vysedávání u sociálních sítí.

 • Lépe si odpočinete, když si asi hodinu před spaním dopřejete horkou lázeň. Tělo se zahřeje, potom jeho teplota klesne, a to je právě okamžik, kdy se uložíte na dobrou matraci a usnete.