Jednoduché způsoby, jak přejít na zdravější životní styl

Jednoduché způsoby, jak přejít na zdravější životní styl
Fráze „zdravý životní styl“ je zkrácenou definicí toho, jak byste měli žít, pokud chcete dosáhnout co nejlepšího zdraví a také příjemného vzhledu. Zdravý člověk nekouří, snaží se udržovat zdravou váhu, jí zdravé jídlo s dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny a samozřejmě pravidelně cvičí.

Do seznamu pak můžete přidat další položky. Zdravý člověk také ví, jak zvládat stres, každou noc se kvalitně vyspí, nepije příliš mnoho, příliš nesedí, v zásadě dělá všechno s mírou po celou dobu života. 

Cvičení

Zdroj: Autor: UfaBizPhoto / Shutterstock

Víte, že musíte cvičit, ale existuje spousta výmluv, abyste to neudělali. Jste příliš zaneprázdnění, nevíte, kde začít, nemáte motivaci nebo se bojíte zranění. A na nic nemáte čas.

Ať už máte jakoukoli definici toho, které cvičení je nebo není pro vás, základem je pohyb. Ať už jdete na procházku se psem, nebo si zaběháte, je to pro vás dobré a počítá se to!

Je hezké, když můžete trávit čas cvičením a pořádně se zapotíte, ale nemusí to být jen tento pohyb. Užitečné jsou i nenáročné aktivity, jako domácí práce nebo práce na zahradě, kde je navíc čerstvý vzduch.

Jak na změny

Dobrou zprávou je, že nemusíte měnit vše současně. Ve skutečnosti trikem pro zdravý život jsou malé změny, každý den více kroků, přidání ovoce do jídelníčku, další sklenice vody nebo odmítnutí druhé porce svíčkové od babičky. Zásadní věc, kterou teď můžete udělat, aby byl váš životní styl zdravější, je více se hýbat.

Mezi několik výhod zvýšené pohybové aktivity patří:

  •  snižuje riziko srdečních onemocnění, mrtvice a cukrovky
  •  zlepšuje stabilitu kloubů
  •  pomáhá udržovat flexibilitu s přibývajícím věkem
  •  udržuje zdravé kosti
  •  zabraňuje osteoporóze
  •  zlepšujte náladu a snižujte příznaky úzkosti a deprese
  •  zlepšuje sebeúctu
  •  zlepšuje paměť
  •  snižuje stres

I když se rozhodnete pro malé změny a mírnější úbytek hmotnosti, uvidíte, že výhody jsou stále úžasné. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí konstatuje, že pokud máte nadváhu, můžete snížením vaší celkové tělesné hmotnosti o 5–10% pomoci snížit krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Chcete svůj život a vzhled změnit? Proč se nezaměřit nejprve na zdravější životní styl, starosti s hubnutím si začněte dělat, až budete mít zdravé návyky.

Jednoduché způsoby pohybu

Můžete zatím přidat do svého života trochu více aktivity. Pokud nejste připraveni na strukturovaný plán, začněte v malém. Každá malá část se počítá, a to vše přispívá ke spalování více kalorií.

Jednou týdně vypněte televizi a počítač a udělejte s rodinou něco trochu fyzičtějšího. Hrajte venku různé hry, jděte na procházku, dělejte téměř cokoli, co bude aktivnější než sedět na pohovce.

Více choďte. Hledejte nové možnosti, jak více chodit. Projděte se kolem bloku, vezměte svého psa každý den na další procházku. Naplánujte si krátké výlety.

Najděte si nějaké práce, u kterých se budete hýbat. Odhazování sněhu, práce na zahradě, hrabání listí, zametání podlahy - tyto typy aktivit nemusí být energickým cvičením, ale mohou vás uvést do pohybu při úklidu vašeho domova.

Jezte dobře, aniž byste byli nešťastní a hladoví

Stravování je další součástí zdravého životního stylu. Vhodná strava může nejen pomoci při regulaci hmotnosti, ale také může zlepšit zdraví a kvalitu života, jak stárnete. Provedení příliš mnoha změn najednou může selhat. Dodržování restriktivní stravy vás může přinutit toužit právě po potravinách, kterým se snažíte vyhnout. Proto začněte postupně omezovat nezdravé věci v jídelníčku, které jíte hlavně ze zvyku a z pohodlí. Najděte si ve zdravých věcech ty, které vám budou chutnat a postupně si přidávejte další pokrmy a zvykejte si na ně. Co vám moc nechutná, může být za pár týdnů stravou, na kterou se budete těšit.

Jezte více ovoce. Přidejte si ho do cereálií, salátů nebo z něj udělejte dezert. Ovoce je také skvělým občerstvením po práci nebo ve škole.

Zařaďte do stravy více zeleniny. Přidejte ji, kamkoli můžete. Rajče na sendvič, papriky na pizzu nebo další zeleninu do omáčky. Připravte si předem nakrájenou zeleninu na rychlé občerstvení a pojídání večer u televize ( ředkvičky, kolečka mrkve, hronolky z kedlubny, hrášek, proužky papriky).

Přechod na odtučněné mléko nebo jogurt bez tuku je dalším snadným způsobem, jak sníst méně kalorií, aniž byste museli příliš měnit svůj jídelníček.

Vytvoření zdravého životního stylu nemusí nutně znamenat drastické změny.

Zdroj: