Smrt Ulrike Maier sledovali i diváci u obrazovek. Tragický konec lyžařky poznamenal celý lyžařský svět

Smrt Ulrike Maier sledovali i diváci u obrazovek. Tragický konec lyžařky poznamenal celý lyžařský svět
Sportovní příběh Ulrike Maier šokoval nejen lyžařský svět. Lyžařka za tragických okolností zahynula přímo na trati. Co se tehdy stalo a jakým způsobem změnil její osud celé sportovní odvětví?

Závod v Garmisch-Partenkirchenu skončil tragicky

Rakouská závodnice se narodila v malé alpské vesničce Rauris v roce 1967. K lyžování měla blízko odmala, její otec provozoval lyžařskou školu.

Zdroj: Autor: F.Weiss / Shutterstock

Ulrike Maier byla úspěšnou lyžařskou reprezentantkou. Rodné Rakousko reprezentovala v alpském lyžování. Největší úspěch přišel v podobě titulu dvojnásobné mistryně světa v Super-G, poté zaznamenala ještě několik méně výrazných sportovních úspěchů.

Čtěte také: Doktor Smrt Aribert Heim: Smrt jej fascinovala a ostatky svých obětí si vystavoval v pracovně na stole

V sezóně 1993/1994 chtěla Ulrike ještě atakovat medaile na olympiádě v norském Lillehameru. Po tomto sportovním svátku už plánovala konec kariéry a rodinný život.

Světový pohár v německém Garmisch-Partenkirchenu byl jakousi poslední prověrkou před olympiádou. Ve smutném slova smyslu se však stal přelomovým nejen pro Ulrike Maier, ale prakticky pro celý sportovní svět.

Čtěte také: Krásná herečka Natalie Wood zemřela záhadnou smrtí. Byla to vražda?

Lyžařka na nebezpečné sjezdovce Kandahar ztratila nad lyžemi kontrolu a v plné rychlosti narazila do ledového povrchu. Okamžitě si zlomila vaz a nehodu neměla šanci přežít. Její smrt byla šokující, sledovat ji mohli nejen všichni účastníci závodu, ale také diváci u obrazovek.

Okamžitě si zlomila vaz a nehodu neměla šanci přežít.

Sportovní tragédie, která změnila svět lyžování

Tragédie byla o to smutnější, že po sympatické sportovkyni, kterou pro její milou povahu zbožňovala veřejnost i sportovní kolegové, zůstala tehdy čtyřletá dcerka a zdrcený snoubenec.

Ten se soudil s pořadateli závodu pro domnělou nedbalost. Soud však jejich vinu odmítl. Faktem ovšem zůstalo, že Mezinárodní federace FIS na tragedii reagovala zavedením celé řady bezpečnostních pravidel. V průběhu času tak došlo například k rozšíření pádových zón.

Čtěte také: Patřili k největším hvězdám, přesto je čekala mysteriózní smrt: Úmrtí těchto slavných jsou dodnes záhadou

Ani to však další životy neochránilo. Sjezdové lyžování platí za mimořádně nebezpečný sport. Závodníci se po svahu řítí rychlostí dalece přesahující 100 km/h. Ochranu přitom mají minimální.

Smrt si tak přišla například i pro lyžařku Regine Cavagnoud, velkou lyžařskou naději 90. let Gernota Reinstadlera nebo Itala Waltera Mussnera, který narazil při rychlostním závodě do časomíry. Svou oběť přineslo lyžování i Československo, Jan Seiler zahynul při tréninku sjezdu ve Špindlerově Mlýně.

Zdroje: