Deset největších přehmatů v zahradničení: Vyvarujte se jim a zachraňte svou zahradu

Deset největších přehmatů v zahradničení: Vyvarujte se jim a zachraňte svou zahradu
Který zahrádkář by si nepřál mít krásnou zahradu? Znáte deset nejčastějších chyb, které mohou zničit vaši zahradu? Od nesprávného zalévání až po špatný výběr rostlin, zde jsou klíčové kroky k jejich předcházení.

Nesprávné zalévání

Kolik vody, kdy zalévat a čím? Odborníci se shodují, že nejlepší je zalévat vždy ráno před východem slunce nebo naopak večer, při jeho západu. Pokud byste zalévali přes den, kdy paří sluníčko a půda je vyhřátá, zálivka přijde na zmar a většina se odpaří. Většina rostlin má rádo i kropení listů, které by však přes den zalitý sluníčkem mohlo způsobit popálení listů a případně i plíseň. Pokud kropit listy dřív než vyjde slunce, budou vám rostliny vděčné a dostane se do nich potřebná vláha pro správný růst a nádherný vzhled.

Chyby ve stříhání

Špatné prostřihávání a prořezávání rostlin může mít negativní dopad na celkový vzhled zahrady a také na zdraví samotných rostlin. Neodborně provedený řez může vést k poškození rostlinných tkání, což zvyšuje jejich náchylnost k nemocem a škůdcům. Nadměrné řezání může také oslabit rostliny a snížit jejich schopnost růstu a kvetení.

Špatný výběr rostlin

Výběr nevhodných rostlin pro danou klimatickou zónu nebo typ půdy může vést k neúspěchu. Většina odborníků na věc vzatou se shoduje, že je velmi důležité se nejprve zamyslet nad tím, do jakých klimatických podmínek rostliny umisťujeme. Některé rostliny jsou velmi náchylné na povětrnostní podmínky, jiné na příliš slunečního světla či  stinné podmínky. 

Důležité je také zvážit vhodné rozmístění rostlin
Důležité je také zvážit vhodné rozmístění rostlin | Zdroj: logoff / Depositphotos

Ignorace půdních podmínek

Půdní podmínky mají zásadní vliv na zdraví a růst rostlin. Pokud máte příliš kyselou nebo alkalickou půdu, vaše rostliny mohou nedostatečně růst a být slabé, neboť díky kyselosti nejsou rostliny schopny absorbovat dostatek živin z půdy. Problém může být i příliš propustná půda, která nedokáže udržet vláhu a živiny u kořenů.

 Nedostatečná kontrola škůdců

Nedostatečná kontrola škůdců může vést k epidemii, kdy se škůdci rychle rozmnožují a šíří se po celé zahradě, poškozujíce mnoho rostlin najednou. To může mít za následek ztrátu úrody u plodin, snížení estetické hodnoty zahrady a dokonce i úplnou ztrátu některých druhů rostlin.

 Přehlížení střídání plodin

Střídání plodin je důležité pro udržení zdravé půdy a prevenci nemocí. Pokud nestřídáme plodiny v půdě, může se půda úplně vydat z určitých živin, což vede k nerovnováze ve složení půdy a špatné výživě rostlin. Toto může také vést k hromadění škůdců na daném místě a napadání ostatních rostlin.

 Přehnané hnojení

Příliš mnoho hnojiva může spálit kořeny a zabránit vstřebávání živin. Taktéž může způsobit příliš rychlý růst, stonky jsou poté sice vysoké ale velmi slabé a náchylné k lámání. Přílišné hnojení taktéž vytváří nerovnováhu v půdě a může způsobit její překyselení.

 Zanedbávání mulčování

Pokud zanedbáváte na své zahradě mulčování, měli byste se do toho okamžitě pustit! Mulč chrání půdu, udržuje vlhkost a díky ní nemusíte tolik zalévat. Také je skvělým pomocníkem v boji proti plevelu.

 Zabíjení červů

Žížaly a červíci ve vaší zahrádce nemusí lahodit oku, ale pro vaše plodiny je to učiněný zázrak. Červi provzdušňují půdu, zvyšují její úrodnost a pomáhají  rozkládat organický materiál.

 Ignorace sezónní péče a špatné plánování

Každá rostlina potřebuje specifickou péči ve specifickém období. Bez pečlivého plánování může být zahradničení neefektivní.  Je dobré vytvořit si plán na celý rok a sledovat pokyny na balení rostlin, které veškerou péči popisují a zařídí vám tak krásnou zahradu a skvělou sklizeň.