Zásady stolování u speciálních pokrmů. Sushi například můžete jíst i rukou, ale jen v některých případech

Zásady stolování u speciálních pokrmů. Sushi například můžete jíst i rukou, ale jen v některých případech
Pokud se vydáte do restaurace, abyste vyzkoušeli nějaký nový speciální pokrm, možná vás překvapí, že se na vás budou číšníci a servírky dívat trochu pohoršeně. Tyto pohledy si obvykle můžete užít v restauracích na úrovni, které se zaměřují jen najeden druh jídla a dávají si také záležet na správném stolování, které k němu patří.

Vedle základních pravidel etikety stolování, mezi která patří výběr vhodného příboru či správné používání ubrousku, je možné se setkat také se zvláštními pravidly, jež platí pro speciální pokrmy (a to nejen v místě jejich tradiční přípravy). Na co si tedy dávat pozor, abyste neudělali faux pax?

Konzumace jídel rukama

Jedním z důležitých pravidel stolování je možnost konzumace pokrmu rukama. Některé pokrmy to přímo vyžadují, jiné striktně předepisují použití konkrétního typu pomůcky – příboru, hůlek. Opravdu specializované restaurace tato pravidla dodržují i v jiných zemích, aby podpořila kulturního ducha i exotický zážitek zákazníka. Pokud však navštívíte danou zemi, většinou se setkáte s velkou variabilitou a možností konzumace jídla podle vašich potřeb.

Chystáte-li se do Mexika, oblíbené tacos musíte zkonzumovat za pomocí vidličky
V restauracích v Mexiku oblíbené tacos rukama sníst nemůžete | Zdroj: Brent Hofacker / Shutterstock

Zvláštnosti v konzumaci pokrmů rukama ve světě

Ne všude je možné vzít jídlo jen tak do ruky a sníst ho. Zatímco u příboru je nám tak nějak známo, co znamenají pro číšníky různá gesta a způsoby, jakými jej položíme na talíř, u hůlek se toto musíme učit podle etikety konkrétního národa. I samotné stolování může být zvláštní – v Thajsku se například můžete setkat s vidličkou, tu však nikdy nesmíte strčit do pusy (jako u nás nůž), vždy se jí jídlo pouze nabírá na lžíci. V Chile je konzumace jídla rukama nemyslitelná. V Indii a arabských zemích ruce používat můžete a je to běžné, ale vždycky pouze pravou. A v Mexiku se třeba jejich tradiční tacos nikdy rukama nejí, vždy jen příborem.

A jak je to s tím sushi?

Japonské jídlo sice není jenom sushi, po světě je však nejrozšířenější a pojí se s ním zvláštní pravidla. Už při samotné přípravě se tradičně upřednostňovali kuchaři, jelikož prý mají studenější ruce, což je pro přípravu tohoto pokrmu výhodou. Samotné stolování pak zahrnuje především používání hůlek, kterými se jednotlivé kousky nabírají a máčejí do omáček. Málokdo však ví, že japonská etiketa povoluje také konzumaci rukou – sushi je obecně pokrm, který je připravován tak, aby se jedl rukama, platí to však jen pro některé druhy, například sashimi je povoleno jíst pouze hůlkami. Někdy se také uvádí, je rukou mohou jíst sushi pouze muži, toto pravidlo však v japonských restauracích dodržováno již dlouhou dobu není.

Zdroj článku:
  • Autorský text