Zdravá banánová bábovka s ovesnými vločkami

Zdravá banánová bábovka s ovesnými vločkami
Ovesné vločky a banány patří do dietní stravy. Nemusíte je jíst jen v misce s mlékem nebo jogurtem, ale také si z nich upéct skvělou bábovku. Je svěží, zdravá a lahodná.

Ovesné vločky jsou na pečení perfektní, skvěle drží hmotu pohromadě, oslazené medem nebo nějakým dobrým sirupem vykouzlí úžasný moučník. Když jej doplníte oříšky nebo kokosem, skvěle si pochutnáte.

Jaké si připravit ingredience:

  • 2 zralé banány
  • 250 g špaldové mouky
  • 70 g drcených ovesných vloček
  • 3 vejce
  • 80 g kokosového oleje
  • prášek do pečiva
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • pár kapek vanilkového extraktu

Postup přípravy

Banány si rozmačkejte v misce, aby v nich nebyly hrudky. Ostatní ingredience kromě vaječných bílků a cukru smíchejte v míse a přidejte k nim také rozmačkané banány. Z vaječných bílků si ušlehejte sníh a přidejte jej do těsta.

Formu vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Těsto nalijte do formy a vložte do rozehřáté trouby.

Formu můžete vymazat olejem jakýmkoliv, klidně třeba kokosovým, olivovým, arašídovým, hroznovým či jiným druhem oleje.

Banány jsou velmi zdravé, jejich konzumace je pro tělo prospěšná. Obsahují hodně draslíku a vitaminů. Je to ovoce, které obsahuje pouze 100 kalorií, proto se skvěle hodí pro redukční dietu. Zasytí vás na dlouho a zároveň nezatíží žaludek.

Banány obsahují antioxidanty a jsou prospěšné pro srdce i cévy. Nejlépe je jíst potraviny s banány nebo je samotné po cvičení, kdy rychle doplní energii a dodají tělo draslík a hořčík.

Zdroj: GSDesign / Shutterstock

Ovesné vločky jsou rovněž skvělá výživa pro fitness životní styl. Mají vysoký obsah bílkovin a tuků. Jsou lehce stravitelné díky vláknině. Pomáhají při hubnutí a měly by se pravidelně konzumovat. Zasytí a zaplní žaludek a zároveň neobsahují prázdné kalorie. Udržují zdravou hladinu cukru v krvi a je v nich také vápník, železo a lecitin. Ovesné vločky jsou velmi oblíbené a používat je v pečení je zdravou a zajímavou obměnou jejich konzumace.

Pečeme zdravě

Bábovka se peče asi hodinu na teplotu 180 °C. Jestli je hotová poznáte podle toho, že je hnědá na povrchu. Můžete zkusit také test špejlí, ale ten se příliš nedoporučuje, protože vločky by se stejně mohly na špejli nalepit.

Banánovou bábovku ocení každý, kdo má rád fitness stravu. Hodí se k ranní snídani, svačině a také večeři. Jíst se může s jogurtem či tvarohem jako příloha nebo také jen tak s čajem či kávou.

Kvalitní jogurt je k banánové bábovce jako dělaný. Měli byste jíst řecký jogurt nebo smetanový, aby byl zdravý. Méně kvalitní jogurty bývají kyselé a ne příliš vhodné. Svou zdravou stravu můžete doplnit také jogurty, které obsahují zdraví prospěšné bakterie, jako je lactobacillus, jež napomáhají trávení. Bábovku s jogurtem si můžete dosladit také fitness marmeládou, kterou si vyrobíte doma například se stévií nebo medem.  

 

Zdroje: